Regeringens agerande för att runda Mark- och miljööverdomstolens beslut vad gäller Cementas fabrik på Gotland riskerar att skada ”tilltron till det svenska rättssystemet liksom respekten för den grundläggande uppgiftsfördelning mellan riksdagen och regeringen som kommer till uttryck i regeringsformen.”
Lagrådet är inte nådigt.
Regeringens försök till undantagslag för att tillfälligt gå förbi Mark- och miljööverdomstolens nej till ett nytt 20-årigt tillstånd för kalkstensbrytning i Slite på Gotland, möter rimlig kritik juridiskt sett. Ett till synes senfärdigt agerande och/eller en nonchalant attityd till en för byggmarknaden avgörande del, kostar på. Över hälften av cementtillgången i landet kommer från anläggningen i Slite.
Kanske har Cementa lärt sig något om kravnivån för att få igenom ansökningar. Kanske har regeringen insett att kalkstensbaserad cement kommer att vara nödvändig del av betong för lång tid framöver. Att den bör agera hellre än reagera. Om cementtillgången tryter kommer mycket att stå stilla.
Det här handlar om mer än ett tillståndsproblem. Bostäder och andra fastigheter behöver fortsätta byggas, befolkningen växer. Steg för steg måste cement- och betongproduktionen bli hållbar. Framtiden inkluderar koldioxidupptagning, energieffektiviseringar och bättre cementsorter, bland annat.
”Betong är och kommer att vara avgörande i bygget av ett klimatsäkrat och hållbart framtida Sverige. (…) För att kunna göra samhällsbyggandet hållbart måste vi hitta sätt att ta fram cement som möjliggör klimatneutral betong.” Så står det i cementbranschens färdplan för klimatneutral betong till 2045.
Ska Sverige bli en av världens första fossilfria välfärdsstater gäller det att följa färdplanen, inte drutta ned i närmaste dike.