Företagare i Sverige står i allt högre grad inför ett växande problem: brottslighet. Det handlar inte bara om enskilda stölder eller hot. Vi talar om en bred våg av kriminalitet. Det stjäl tid och resurser från företagarnas huvuduppgift: att driva och utveckla sina företag.
Alldeles för många företagare möter en vardag som präglas av stölder, hot och försök till utpressning.
För företagaren är det inte bara förluster i kronor och ören, utan tilltron till rättsstaten försvagas också. När brottsligheten växer och polisen prioriterar ned brott mot företag, då skickas en farlig signal – att det inte är någon idé att anmäla. I branschorganisationen Företagarnas rapport “Brott mot företagare 2023” framgår det att benägenheten att polisanmäla en rad mängdbrott har pekat åt fel håll de senaste fem åren.
Det innebär i sin tur att företagare, liksom samhället i stort, börjar vänja sig vid tanken att en anmälan inte leder någonvart. På sikt undergräver det hela förtroendet för staten. För att vända trenden behöver Polismyndigheten, likt mobiliseringen mot gängkriminalitet, även ta brotten som begås mot företag på största allvar. Både små och stora brott bidrar till otryggheten. Polisen behöver visa att kriminaliteten motarbetas med all kraft.
Kriminaliteten lönar sig fortfarande. Det visar en rapport som nyligen lanserades av forskningsinstitutet Ratio. Rapporten är skriven av nationalekonomen Anna Thoursie. Hon visar hur brottsligheten påverkar företag. Att vissa brottstyper är mer förekommande i specifika branscher, det är känt sedan länge. Mindre känt är dock själva omfattningen av de olika brottskategorierna som Thoursie behandlar (17/10).
Det är mycket.
Kriminella aktörer använder sig av billig arbetskraft, undviker skatter och pressar ner kostnader på ett sätt som gör det omöjligt för seriösa företag att konkurrera. Kriminella krafter skor sig också på offentliga välfärdssystem.
Spannet är brett.
Det är svårt att inte bli upprörd över omfattningen av problemen. Men möjligheten att täppa till de hål som kriminella utnyttjar finns – och kräver åtgärder. För att på allvar komma till rätta med brottsligheten behöver rättsväsendets olika myndigheter samarbeta bättre och agera snabbare. Systemet är i dag för splittrat, vilket Riksrevisionen har påpekat i flera år (RiR 2019:11). Det leder till långsamma utredningar och att alltför få brott klaras upp.
Var femte brottsutsatt företagare, enligt rapporten från branschorganisationen, överväger att lägga ner sin verksamhet. Vi behöver ett mer effektivt polisarbete och fler poliser i yttre tjänst. Samverkan mellan rättsväsendets olika delar måste bli betydligt bättre. Fler brott måste klaras upp.
Allt detta är inte bara önskvärt – det är nödvändigt.