Kriminella ska inte kunna rymma från sina straff

Att rymma eller fly från straff bör innebära längre straff.

Fängelsestraff ska inte vara valfria. Den som inte inställer sig eller rymmer bör få utökat straff.

Fängelsestraff ska inte vara valfria. Den som inte inställer sig eller rymmer bör få utökat straff.

Foto: Caisa Rasmussen / TT

Ledare2023-04-22 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Dömda brottslingar kan slippa avtjäna sitt straff om de håller sig undan svenska myndigheter tillräckligt länge. Den som sitter i fängelset kan lika väl passa på att rymma – för straffet förlängs inte om man blir fritagen.

De senaste dagarna har svenska folket lärt sig att det inte är olagligt att rymma från fängelset. Det var inget försenat aprilskämt, de två uppmärksammade fängelserymningarna i Norrköping och Södertälje visade detta. Två grovt kriminella som dömts för mordförsök respektive mord lyckades rymma.
Brottslingarna är därmed nu på fri fot. Många medborgare tror nog att rymningen ger ett längre straff eller försämrade chanser till villkorlig frigivning. Det är tyvärr inte så verkligheten ser ut.

För den som synar lagstiftningen går det att hitta ytterligare ett sätt för kriminella att undkomma straff. Det finns ett utbrett problem med att dömda brottslingar helt enkelt inte dyker upp när de ska börja avtjäna sitt fängelsestraff.
Under 2021 rapporterades att nästan 1000 personer höll sig undan sina fängelsestraff. Om brottslingarna håller sig borta tillräckligt länge leder det till att det ursprungliga fängelsestraffet preskriberas – det vill säga att verkställigheten av straffet aldrig påbörjas och därmed blir det preskriberat.

undefined
Redan under 2020 tillsatte regeringen Löfven en utredning som pekar på att cirka 100 utdömda fängelsestraff preskriberas varje år i Sverige.

Att inte inställa sig hos Kriminalvården för att avtjäna ett fängelsestraff är i dagens läge inte olagligt, vilket leder till att dömda brottslingar hinner smita iväg, troligtvis utomlands, för att slippa sitta inne. Normalt har brottslingar som inte suttit häktade under rättegångstiden 75 dagar på sig för att inställa sig till fängelset. Det är en i sammanhanget lång tid mellan att domen vunnit laga kraft och den tid den dömde förväntas börja avtjäna sitt straff. En alldeles för lång tid, eftersom många lyckas hålla sig undan.
Redan under 2020 tillsatte regeringen Löfven en utredning för att se över den straffrättsliga regleringen av preskription (2020:91). Utredningen pekar på att cirka 100 utdömda fängelsestraff preskriberas varje år i Sverige. En god idé skulle därför vara en ny lag om avskaffad preskription för tidsbestämda fängelsestraff, vilket föreslås i utredningen. Den har sedan dess gått ut på remiss, men ett nytt lagförslag har ännu inte kommit.
 

Det börjar bli hög tid för regeringen att göra slag i saken, särskilt efter en högljudd valrörelse om en i grunden ny svensk kriminalpolitik. Redan 2021 föreslog Moderaterna att den som håller sig undan sitt fängelsestraff bör riskera ytterligare fyra års fängelsestraff. Dags för justitieminister Gunnar Strömmer (M) att visa färg.