Nyligen sedan meddelades nya lättnader av pandemirestriktionerna. Att saker och ting börjar återgå till det normala gör nog varenda människa i vårt avlånga land glad och tacksam. Bland de gladaste är nog alla som är verksamma inom kultursektorn.
För många yrken och sektorer har pandemin varit riktigt, riktigt tung. Restriktioner för bland annat alkoholservering och strikta publiktak på arenor, pubar och konsertanläggningar har lett till färre besökare och kunder till kulturevenemang, idrott och nöjen. Det har varit ett nödvändigt ont som kultursektorn, tillsammans med övriga samhället, ta sig an för att hålla ner smittan och ta sitt samhällsansvar.
Det är bra att det i alla sektorer, arbetsplatser och människor togs ett stort ansvar för att hålla ner smittalen. I krissituationer som denna pandemi är det viktigt att följa vad de experter som arbetar på bland annat Folkhälsomyndigheten säger. Kultursektorn har varit så illa tvungen att dra ner på sin verksamhet, till stora kostnader. Men nu ser vi alla ljuset i den milslånga covid-tunneln.
I slutet av september när restriktionerna för publikantal inte längre kommer råda, öppnar detta för kultursektorns alla delar att vara fullt ut verksamma igen. Det är inte en dag för tidigt. Men risken finns att vaccinationstakten avstannar och att pandemiproblemen ökar igen. Detta måste tas på allvar.
Risken att smittan återigen går upp och att restriktioner införs på nytt är inte obefintlig. Såväl myndigheter och politiker som kultursektorns aktörer måste vara redo för att hantera detta. Av den anledningen är det välkommet att en betydande del av riksdagspartierna verkar för en eller annan typ av vaccinationspass, en åtgärd som kan användas för att motverka risker.
Vaccinationspass för evenemang är inte oproblematiskt, men det skulle kunna ge större frihet för de redan vaccinerade och utgöra en sorts morot för ännu fler att kavla upp och vaccinera sig. Det skulle också ge utrymme för en mer strategisk långsiktighet för hur kulturen, idrotten och nöjeslivet skulle kunna tackla en eventuell ny våg av såväl smitta som restriktioner.
En sådan typ av långsiktighet som krävs för att kultursektorn inte ska behöva falla tillbaka i ett sådant läge som den varit i de senaste ett och ett halvt åren. Lättnaderna av restriktioner är välbehövliga och välkomna. Men en återgång till det “normala” kräver också ett mått av strategisk långsiktighet. Att lära av det som skett och vara bättre förberedd på det som kan gå snett och slå hårt.