Låt oss högtidligen strunta i vad man får kalla julskinkan, vilket kön en lucia kan ha eller vilken typ av musik som uppmuntrar till omoral. Låt oss i stället prata om kulturutövande som en god och konstruktiv kraft. Det som bryter med det inskränkta.
Alla mår bra av kultur. De allra flesta mår också bra av att utöva kultur. Tillräckligt låga trösklar för att vartenda barn och varje tonåring ska kunna få kulturutrymme om de vill, det är viktigare än vi tror.
Alla föds inte med guldsked i mun – eller ens en redig gitarr i näven, men talang växer inte ur en plånbok. Några har en sångröst som får klingande klockor att dansa, andra talanger för teater och improvisation som ger guldkant till allt från sommarteater till hemsnickrat uppträdande i vardagsrummet. Men det vet vi inte – om de inte får chansen att visa det.
Nu har de styrande i Nyköping – Socialdemokraterna och Moderaterna – klubbat igenom att inkomstpröva avgiften till den kommunala kulturskolan. Det kommer att finnas en hel och en halv avgift. Hushåll som tjänar mindre än cirka 344 000 kronor per år kan befrias helt från avgift. Inget barn stängs ute för att föräldrarnas ekonomi är för svag.
För yngre barn är avgiften nu 200 kronor per termin, för nioåringar och äldre är det 700 kronor per termin. Kommunen har tagit intryck av Strängnäs kommun, som införde ett sådant system 2022.
Kulturskolan handlar att få göra sådant som ger egen mening och för andra. Det börjar med chansen att få pröva på. För den som får det. Ur bredd växer även oväntade elitprestationer. Det är precis som för våra idrottsföreningar: hellre fler aktiva unga än köer där barn tvingas vänta och vänta på sin tur.
Apropå det: glöm inte de barn som bor på landsbygden och i våra mindre samhällen. En stark faktor utöver terminskostnader är avstånd. Låga trösklar är ibland något så enkelt som smidiga busstransporter till det man drömmer om att få göra.
En särskilt värdefull nytta med att låga trösklar till kulturskolan hittar vi i ett projekt från Kulturskolerådet som tog plats i tre regioner: Västerbotten, Norrbotten och Sörmland. Det går att göra stor nytta för ungas psykiska hälsa – om man vet vad man gör. Det kan vara så enkelt som att erbjuda gemenskap bland likasinnade, eller en plats att tränga bort stress och prestationskrav. Det är då små kostnader för stora nyttor. I Katrineholm och Trosa har man framgångsrikt arbetat med att ge förtur till Kulturskolan för barn och unga som elevhälsan har kontakt med.
Kort sagt: Om kulturutövande kan göra ett barns uppväxt flera resor bättre, då ska inte onödigt höga trösklar hindra. Nyköpings kommun – beslutet i nämnden var enhälligt – visar att man har förstått värdet av att erbjuda hopp.