Fyra år sedan Metoo-hösten 2017 har en ny våg av uppror sköljt över vårt grannland i väst, Storbritannien. Under Halloweenveckan, som annars förknippas med fest och klubbande, har de brittiska kvinnorna valt att stanna hemma – för att slippa att bli drogade av män.
I kampanjen ”Girls Night In” har tusentals kvinnor valt att bojkotta barer och klubbar i protest mot den ökade trenden av ”spiking”, det vill säga att män spetsar tjejers drinkar med droger. Resultatet? Tysta gator och tomma barer som annars brukar vara fulla.
BBC intervjuade ett flertal unga tjejer i Nottingham som vittnade om tystnaden i en stad som annars är full av studentvimmel och klubbliv (28/10). Nu hörs ropen om fler åtgärder för att trygga unga tjejers säkerhet i nattlivet – för vem vågar egentligen gå ut och ha kul om risken är överhängande att du blir drogad?
Problemet med risken att bli drogad på nattklubb är inte nytt, men fenomenet har kommit tillbaka i samband med att barer och klubbar öppnat efter mer än ett och ett halvt år av nedstängning på grund av pandemin. När festsugna britter nu söker sig ut i nattlivet igen har kvinnor runt om i landet vittnat om hur de blivit drogade, dels genom att droger blandas i drinkar, dels genom den nya och makabra trenden av ”injiceringar”.
Under hösten har unga kvinnor (och män) runt om i Storbritannien vittnat om hur de under utekvällar ”känt ett stick i ryggen” för att senare förstå att de blivit drogade. Under september och oktober månad rapporterade den brittiska polisen om 198 anmälda fall där personer fått sina drinkar ofrivilligt spetsade med droger och 24 anmälningar av ofrivilliga droginjektioner mot personer som varit ute på barer och klubbar (BBC 27/10).
Den minst sagt oroväckande trenden har satt trygghetsfrågorna högt upp på unga människors politiska dagordning, men lyssnar de äldre makthavarna på ungdomarnas rop på förändring? Innan uppropet genomfördes har namninsamlingar skickats in till det brittiska parlamentet för att skapa fler trygghetsåtgärder ute på barer och dansgolv. Så många som 12 000 personer skrev under en namninsamling för offentligt finansierade drogtester för drinkar, medan 170 000 personer skrev under en insamling för att nattklubbar noggrant ska genomsöka och kontrollera klubbgäster innan de släpps in i lokalen.
Det återstår att se hur de politiska kraven utkristalliseras i praktiken, men en är sak är säker. Det är att de brittiska kvinnorna har fått nog, även om detta knappast är första gången som kvinnor gemensamt höjer sina röster mot övergrepp.
Ekon från Metoo-hösten 2017 går igen när Europas samhällen öppnar på nytt efter pandemin. Rätten att få leva, umgås och festa fritt har under lång tid varit en omöjlighet på grund av Covid-19. Nu hotas kvinnors frihet i stället av män med tabletter och nålar. Det öppna samhället som vi alla längtat efter att få uppleva efter pandemins mörka tid hotas nu av män som tar sig rätten att begå övergrepp på unga kvinnors kroppar.
Mycket har hänt sedan Metoo-hösten 2017, men kampen för ett jämställt samhälle fortgår. Det är svårt att inte undra hur många fler liknande upprop som kommer behöva skapas för att övergreppskulturen ska försvinna för gott.