Ledarsamtal. Vi kör rakt av och pratar allvar i drygt tio minuter med landshövding Beatrice Ask om ett viktigt ämne: det civila försvarets uppbyggnad och utveckling. Länsstyrelsen som hon leder har ett mycket centralt uppdrag.
De flesta av oss kommer att beröras. Vet du hur?
Nyligen anordnade Länsstyrelsen i Sörmland praktiska övningar av vår civila beredskap för kommunernas hälso- och sjukvård och socialtjänster. Det var så många som ville delta att övningen fick delas upp i två tillfällen.
Förvånad? Var inte det. Det är allvar nu.
Ingen vill stå där med för lite kompetens och för dålig koll.
– Den viktigaste civilförsvarsuppgift som finns är att se till att samhället fungerar under allvarlig kris eller i värsta fall krig, säger Beatrice Ask.
– Efter murens fall så trodde Sverige och många med oss att vi hade nått den eviga fredens tid. Vi skulle inte ha några fler krig. Det var ju naivt, säger landshövdingen.
Därför har också mycket behövt börja byggas upp igen, från grunden.
– Det är klart att alla är oroliga i de tider vi lever i. Det bästa sättet att hantera det på är att vara konkret och praktisk.
– Det som ställer till det i en allvarlig kris är att medarbetare i företag och myndigheter kan kallas in till andra uppdrag. Det är därför vi behöver öva och tänka till: Hur gör vi då, då?
Alla hushåll har fått en informationsbroschyr som ska stärka och förbättra vår civila motståndskraft och beredskap. Det är allvarsord som behöver sjunka in.
– Ute i Europa finns det de som tycker att vi ökar oron med att skicka ut broschyrer om beredskap för kris och krig, men vi tänker inte så. Om folk får bättre förutsättningar att förbereda sig så minskar det oron i stället. Så tänker vi.
Självklart finns lärdomar från pandemins början för fem år sedan att ta in.
– Ibland är det bättre att agera än att vänta på att du har alla fakta på bordet. För du har helt enkelt inte tid.
– Ett skäl till att man gör planer är att det skapar en viss ryggradsförmåga att agera, men du kan aldrig exakt förutse hur det blir i detalj. Då måste du också ha förmåga att anpassa detta.
Länsstyrelsen har ansvar för samordningen av det civila försvaret i länet, men också att samordna med fem andra länsstyrelser och med Försvarsmakten. Det ska bygga motståndskraft i det stora – och i det lilla. Från försvarsförmåga till tjänsteplikt.
Ett robust civilt samhällsskydd hänger på att vi alla som har kraft och förmåga gör vår del. Det kan låta hurtigt, men är på blodigt allvar.
– Det här arbetet gör samhället starkare – oavsett vilken situation vi befinner oss i, säger Beatrice Ask.
Lyssna till hela samtalet på sn.se/ledare.