I början av augusti beslutade Universitets- och högskolerådet att höstens högskoleprov skulle ställas in. Risken för smittspridning och de gällande begränsningarna av hur många som får samlas på en plats för en viss verksamhet, vägde tungt. Möjligheterna “att skydda provdeltagare och personal under provdagen och samtidigt förhindra fusk är tyvärr små” konstaterade UHR också.
Priset, för den som hade tänkt att söka till sin favoritutbildning med hjälp av högskoleprovet, blir samtidigt högt. Provet är den där extra chansen, ett andra mått på kompetens, för den som inte har de gymnasiebetyg som krävs för en viss utbildning. Möjligheten att ta revansch på sina insatser under gymnasietiden är värdefull – för individen och för samhället i stort.
Även om det blir fler och extra provtillfällen under 2021, betyder det att ett antal som hade velat börja plugga redan i vår nu vänta till nästa höst. Ibland är detta ett smärre bekymmer, ibland ett större. Därför drev Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, med stöd av Sverigedemokraterna, igenom ett utskottsinitiativ i riksdagen nyligen. Där uppmanades regeringen att se till provet fick genomföras, trots smittskyddsläget.
På torsdagen kom en reaktion från regeringen. Den som inte har gjort provet tidigare bör erbjudas chansen att göra detta, under hösten, trots pandemin. Ansvarig minister för högre utbildning och forskning, Matilda Ernkrans (S), uppmanar därför UHR att ta fram en lösning med det urvalet.
Att den som inte gjort provet förut får första tjing i lurigt läge, är ett steg i rätt riktning.