Låt oss rå om varandra i mörka november

Allt fler upplever oro och ångest under höst- och vintermånaderna.

November är en månad på året då många upplever årstidsbunden depression eller nedstämdhet. Bland sörmlänningarna har den psykiska ohälsan ökat de senaste åren, särskilt i åldersgruppen 16-29 år.

November är en månad på året då många upplever årstidsbunden depression eller nedstämdhet. Bland sörmlänningarna har den psykiska ohälsan ökat de senaste åren, särskilt i åldersgruppen 16-29 år.

Foto: Cornelius Poppe

Ledare2022-11-04 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Nyköping är vackert i oktoberskrud. Men den brandgula utsikten från Kråkberget blir inte långvarig. Vi vet att allting har ett slut och att det vackra är kort. Kanske är det just därför vi  romantiserar oktober månad lite extra. Vi vet att det inte varar så länge till och att vi måste ta tillfället i akt att njuta av det vackra. Häromhelgen gjorde sig hösten påmind när det var dags att ställa om till normaltid efter att mörkret kommit krypandes allt tidigare på eftermiddagen.

Nu befinner vi oss mittemellan färgglada trädkronor och kardemummadoftande adventsmys. I takt med att såväl löven som mörkret faller, mår också svenskarna allt sämre. November är en månad på året då många upplever årstidsbunden depression eller nedstämdhet. 

Sedan början på 2000-talet har psykisk ohälsa ökat markant och medicinering av ångest och depression fördubblats. Bland sörmlänningarna har den psykiska ohälsan ökat de senaste åren, särskilt i åldersgruppen 16-29 år. Vanligast förekommande är det bland unga tjejer och kvinnor. I dag äter var tionde svensk antidepressiva läkemedel, vilket i sig inte är något negativt. Att fler och fler får hjälp att ta tag i sin psykiska hälsa är tvärtom något positivt.

“Vi måste göra mer, korta köerna, satsa mer pengar…” Ofta upplevs politiken kring psykiatrin som styltig och stolpig, trög och byråkratisk. Det kan tyckas vara en klen tröst att läsa den nya regionstyrelsens budget för 2022-2024 och konstatera att vården ska göras mer lättillgänglig och att första linjens psykiatri, det vill säga vårdcentralerna, ska stärkas. Men precis så frustrerande är ju politiken och det går inte att komma ifrån.

Det stämmer, att den som är sjuk har makten över sitt mående. Politiken kan inte trolla fram en enkel lösning för att få alla att må bra. Men att lära sig hantera sin depression eller att lära sig leva med ångesten är inte lika lätt som att ta en värktablett. Steget mot att ens söka hjälp är ibland mycket stort och tungt. Den som lider av psykisk ohälsa behöver inte förmaningar om att andas, tänka på något annat och skärpa sig. 

Medan politikerna gör sitt får vi andra göra vårt. Vi kan se till att rå om varandra och stötta den som behöver det, i såväl privatlivet som arbetslivet. När minsta vardagssyssla känns som ett projekt och energin snabbt försvinner, är ett gott bemötande det viktigaste. Psykisk ohälsa kan drabba vem som helst, när som helst i livet. Personer som lider i det tysta är duktiga på att finputsa fasaden.

“När jag inte orkar så orkar du. När du förtvivlar, hoppas jag för dig också”. Dessa ord skulle kunna ha varit ett utdrag ur en diktsamling, men Ing-Marie Wieselgrens ord i programmet “Tankar för dagen” i P1 klingar precis lika vackert som en dikt. För orden vidare och ta hand om varandra i höstmörket.