Låt polisen slippa kontrollera tivolin

Ska polisen fånga fler bovar måste den slippa tillsynen av tivolin och p-anmälningar.

Det är viktigt att kontrollera tillstånden för kringresande tivolin, men det är inte nödvändigtvis något som polisen ska ansvara för.

Det är viktigt att kontrollera tillstånden för kringresande tivolin, men det är inte nödvändigtvis något som polisen ska ansvara för.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2024-09-11 11:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Sommaren och hösten är marknadernas tid. Det är inte ovanligt att det bjuds på tivoli samtidigt. Dessa har polisen ansvar för att kontrollera, än så länge.

De senaste åren har det inträffat flera olyckor och incidenter på tivolin. Regeringen har beslutat att ge en särskild utredare i uppdrag att överväga åtgärder för en stärkt tillsyn av tivolin. I uppdraget ingår att bedöma om ansvaret för att kontrollera tillstånden måste hanteras av Polismyndigheten.

Polisens kärnuppdrag är att jaga bovar och förebygga brott. När polisens uppdrag blir tyngre och arbetsuppgifterna fler, så måste man också se över om man kan plocka bort något annat uppdrag. Det finns uppgifter som kan läggas på en annan myndighet eller annan huvudman. 

Polisen har under flera år skrikit efter mer resurser och fler befogenheter. Politikerna har gladeligen lyssnat. Vår nuvarande regering har varit särskilt ivrig – men inte ensam om detta – med att införa preventiva åtgärder som ger polisen mer makt och individen mindre frihet. Avlyssning, kameraövervakning och från första september infördes rätten att göra husrannsakan även om brottsmisstanke saknas, det är bara några exempel.
Polismyndigheten har fått mer resurser och anställt fler, men lyckas ändå inte lösa fler brott. Antalet anmälda brott ökar och utredningen av de mindre brotten får stå tillbaka. Att sålla och sortera ut vad polisen gör i dag som kan läggas på någon annan är därför fullt rimligt. Det är viktigt för allmänheten att känna att polisen har möjlighet att utreda brott som människor utsätts för i vardagen.

Vissa tillstånd enligt ordningslagen, hantering av parkeringsanmärkningar eller uppdraget att hålla koll på tivolin är uppgifter som skulle kunna göras av någon annan. Med färre sidouppgifter att ta hänsyn till då ökar också förutsättningarna att arbeta mer effektivt med kärnuppgifterna: brottsbekämpning och det brottsförebyggande.

 

Översynen är alltså bättre sent än aldrig. Att navigera i en förändrad omvärld innebär också att man måste vara lyhörd för förändringar i myndigheters arbete. Hade man försökt fördela om resurserna redan betydligt tidigare, då kanske man från politiskt håll inte heller hade behövt inskränka alla de friheter som nu har skett. Att ge tillbaka friheter är så enormt mycket svårare än att begränsa dem. Polismyndighetens uppgifter kan fördelas om – och vi kan få mer effektiv brottsbekämpning.