Ledare: Äganderätt på undantag

Skogsägares rätt att bruka sin egen mark blir allt mer åsidosatt.

Ledare2016-07-08 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Ska vi tillåta ett så stort privata ägande av en så viktig naturresurs som skog? Den retoriska frågan ställdes på ett Almedalseminarium som arrangerade av forskningsprogrammet "Future Forests" i onsdags. Ifrågasättandet äganderätten kom inte från någon perifer paneldeltagare, utan från Charlotta Riberdahl som utsågs till ansvarig utredare för översynen av skogsvårdslagen i våras.

Som ansvarig har hon ett stort ansvar för hur egendomsskyddet för skogsägare kommer se ut framöver. Utredningen, som syftar till att se över miljöhänsynen vid skogsvård, har redan tidigare väckt farhågor om kommande inskränkningar av äganderätten. En del av uppdraget är nämligen att se över talerätten vid avverkning, vilket innebär att intresseorganisationer i framtiden kan få möjlighet att överklaga avverkningar. Det kan få stora konsekvenser för skogsägare som på godtycke kan tvingas in i kostsamma rättsprocesser för deras rätt att bruka sin egen mark.

Därför lät heller inte reaktionerna från upprörda skogsägare vänta på sig. Landsbygdsministern Sven-Erik Bucht fick på kvällen gå ut till branschtidningar med att han "till fullo stödjer äganderätten" (Jordbruksaktuellt 7/7). Frågan är om det är så givet? Utgångspunkten för utredningen är bara ett exempel. Återkommande rapporteras om skogsägare som stoppas från att avverka skog för att skydda helt vanliga fåglar som orre och tjäder. Skogsstyrelsen slår ifrån sig ansvaret och hänvisar till EU:s artskyddsförordning, men trots inskränkningen utgår ingen ersättning till skogsägaren. LRF och skogsägarföreningen Mellanskog meddelade så sent som i veckan att man kommer driva ett principmål, då man anser att den uteblivna ersättningen till två skogsägare i Arbrå strider mot grundlagens egendomsskydd (ATL 6/7).

Det starka skyddet av den privata äganderätten har, som så ofta när det kommer till hållbart nyttjande av naturresurser, spelat en betydande roll för svensk skogsnäring. Aldrig tidigare har Sverige haft så mycket skog. Avkastning från skog kommer från omsorg och värnande av marker under flera generationer. Därför hotar inskränkningar i äganderätten inte bara lönsamhet, utan den naturvård som den ger upphov till. Vi tar i allmänhet ett större ansvar för det vi själva äger, och vanvård är ju ett hot mot lönsamheten.

Almedalsveckan har också bjudit på bättre sidor. Tidigare i veckan lanserades ett upproret "Egendomligt" för rätten att bruka skog och mark. Timingen kunde inte ha varit mycket bättre. Och behovet, det visade fler än skogsutredaren på. Stina Bergström, som är riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson för Miljöpartiet twittrade från seminariet: "Kul och modigt av skogsutredaren att ifrågasätta det privata ägandet av skogen. Då skogen är så viktig för alla."

Egendomligt, var ordet.