Sprack Alliansen i Nyköping i söndags kväll? Ja och nej. Centerpartiet klev av det gemensamma budgetarbetet, men talade fortfarande om att förorda ett alliansstyre i kommunen. Gruppledaren Martina Hallströms pressmeddelande visar på hur partiet slits mellan sin lojalitet med alliansvännerna och problemet med att Sverigedemokraterna kan visa sig bli vågmästare i de allra flesta beslut som tas under de kommande åren.
I sak är det fortfarande så att det inte finns något given majoritet i kommunen. Vilka som utgör största minoritet går att diskutera. Men med Sverigedemokraternas besked att partiet – i första rundan helt kravlöst – tänker stödja Alliansbudgeten då kommer de tre Allianspartierna att ha störst röststöd i fullmäktige. Även om Centerpartiet röstar på sin egen variant och lägger ned sina röster i övrigt.
Det som skulle radikalt förändra positionerna i kampen om makten i Nyköping är om Centerpartiet gjorde upp med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Inte heller det skulle forma en majoritet, men att Vänsterpartiet skulle rösta på Alliansbudgeten tillsammans med SD är ytterst osannolikt.
Där är vi inte heller. Det som Centerpartiet i Nyköping har sagt är att partiet inte deltar i arbetet med en gemensam Alliansbudget. I skrivande stund bör detta vara att betrakta som ett passivt stöd för Alliansens politik. Det här vet också Alliansföreträdarna inom Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Formuleringarna i tisdagens gemensamma treparti-utspel är därför hållna till en hövlig besvikelse riktad till Centerpartiet, med budskapet att dörren tillbaka står öppen. Påminnelsen om Alliansens gemensamma program i valrörelsen understryker också vilka begränsningar C har i mötet med andra partier.
På ett antal centrala punkter lovade Centerpartiet i Nyköping förändring jämfört med det rödgröna styret. Bland annat handlade detta om hur skolan i Nyköping ska utvecklas, hur fristående aktörer inom offentlig sektor ska bemötas och behandlas, hur de gröna näringarnas relationer till de kommunala miljö- och hälsoinspektionerna ska förbättras samt hur personalpolitiken i kommunen ska drivas. Detta bör rimligen vara något som partiet prioriterar för de kommande åren.
Centerpartiets förhandlare kommer också att behöva fundera över hur partiets företrädare tar plats i styrelser och nämnder. En tung anledning till att tveksamheterna vägde över för C, jämfört med att bli kvar i Alliansens budgetarbete, var osäkerheten inför en framtid där den som styr inte har majoritet i nämnder och styrelser. C vill inte styra kommunen med SD som vågmästare. Passivt SD-stöd från ena hållet ser därför ut att ha kontrats med ett passivt C-stöd från det andra. Om vi ska förenkla det hela.
En sak är given: Anna af Sillén, Moderaternas gruppledare, har en stor utmaning framför sig om det blir hon som väljs till kommunstyrelsens ordförande på tisdag.