Ledare: Lyxutgifter skadar svensk ekonomi

Regeringen har bränt på med valfläsk och skapat fler problem än den löser.

På kort sikt innebär regeringens spenderande att den rådande högkonjunkturen förstärks. På längre sikt blir konsekvensen en snabbare och djupare nedgång. I höst måste Sverige få en budget som löser problem i stället för att skapa nya. t FOTO: CHRISTINE OLSSON/TT

På kort sikt innebär regeringens spenderande att den rådande högkonjunkturen förstärks. På längre sikt blir konsekvensen en snabbare och djupare nedgång. I höst måste Sverige få en budget som löser problem i stället för att skapa nya. t FOTO: CHRISTINE OLSSON/TT

Foto:

Ledare2018-05-17 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

I sin senaste rapport varnar Finanspolitiska rådet för att regeringens politik riskerar leda till både överhettning av ekonomin och att framtida reformutrymme intecknas. De konstaterar också att regeringen bedriver en politik som förstärker konjunktursvängningarna istället för att dämpa dem.

Det vanliga är att regeringar håller tillbaka när ekonomin går bra, för att sedan kunna spendera mer när konjunkturen viker nedåt. Under de senaste åren har vi i Sverige gjort tvärt om. Statsminister Stefan Löfven motiverar själv sin politik med att ”när det går bra för Sverige så ska det märkas för vanligt folk”. Det är att göra landet en björntjänst.

I Sverige utgör det offentliga nästan halva ekonomin. Spenderar staten mycket i högkonjunktur så kommer det driva på konjunkturen. Håller de tillbaka så kan svängningarna dämpas. På kort sikt innebär regeringens spenderande att den rådande högkonjunkturen förstärks. På längre sikt blir konsekvensen en snabbare och djupare nedgång.

Regeringens ekonomiska politik är inte bara för expansiv, den löser inte heller några riktiga problem. I stället för att adressera problemen på arbetsmarknaden och bostadsmarknaden så spenderas pengarna på lyxsatsningar som höjt barnbidrag, subvention av elcyklar och gratis kollektivtrafik för barn under sommarlovet. Konsekvensen är en förstärkt uppgång som döljer de strukturella problemen. När konjunkturen väl vänder kommer problemen bli desto tydligare.

Den regering som tillträder i höst har ett digert arbete framför sig. De flesta bedömare tror att konjunkturen kommer hålla i sig i några år till. Under den tiden måste statens finanser tajtas till så att risken för en krasch minskar. Samtidigt måste arbetsmarknad och bostadsmarknad reformeras i grunden så att det blir lättare att både få sin första bostad och sitt första jobb. Utöver det måste integrationsproblemen adresseras med omfattande reformer. Det kommer inte bli lätt, men det kommer behöva göras.

Som tur är så är Alliansen inne på rätt spår. Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl är i DN (14/5) kritisk mot regeringens spenderande, och konstaterar att ”Alliansens nästa finansminister måste fokusera resurserna på det som minskar klyvnaden på arbetsmarknaden”. Moderaterna instämmer. Enligt deras ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson har regeringen ” inte byggt några skyddsvallar” under de gångna åren, utan i stället genomfört ett antal onödiga reformer.

Samtidigt som ekonomin går mot överhettning så har bostadsmarknaden tvärnitat. Skulle en kris slå till riskerar bostadsmarknaden att falla ytterligare och dra med sig hela ekonomin nedåt.

Tiden för en ansvarsfull ekonomisk politik håller på att rinna ut. I höst måste Sverige få en budget som löser problem i stället för att skapa nya. Alternativet är ekonomisk nedgång, stigande arbetslöshet och än större integrationsproblem. Konsekvenserna för ”vanligt folk” skulle bli förödande.

Isak Trygg Kupersmidt