Ledare: Oklarheter kan skada förtroendet

Rutin eller misstag? Nyköpings kommundirektörs förhållande till offentlighetsprincipen väcker många frågor.

Ledare2016-11-03 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Vill du att vi tar bort mejlet?" fick en Nyköpingsbo som mejlsvar från kommundirektören Erik Carlgren efter ett kritiskt mejl. Om inte gjorde han det tydligt att det skulle bli offentligt och tillgängligt för media.

Mejlet berörde ersättningen till friskolor på gymnasienivå, och det omdiskuterade samverkansavtalet som Nyköpings kommun slutit med Finspång, Katrineholm och Norrköping. Kritiken har handlat om att ersättningen till friskolorna är lägre än rikssnittet.

Nyköpingsbon svarade att mejlet skulle diarieföras, och därmed bli offentligt för allmänheten. Men några sådana valmöjligheter finns inte. Tjänstemän kan inte välja om inkomna handlingar ska offentliggöras eller inte.

Om avsändaren i stället hade önskat att mejlet inte skulle offentliggöras, säger Carlgren att han hade diariefört det som "arbetsmaterial". Men det finns inget som heter arbetsmaterial i tryckfrihetsförordningen som skyddar offentlighetsprincipen. Så vad tjänstemän klassar som internt har ingen betydelse.

Ett mejl kan framstå som en bagatell, men offentlighetsprincipen är en grundbult i den svenska rättsordningen. Det ger oss insyn i kommuner, landsting och myndigheter, fungerar som en säkerhetsventil mot korruption och håller uppe förtroendet för beslutsfattare och offentlig verksamhet.

Därför är det också så allvarligt när den inte efterföljs av kommunens högsta tjänsteman, oaktat att det handlar om en politisk stridsfråga. Men att det finns tydligt delade meningar mellan majoriteten och oppositionen i frågan om hur ersättningen till friskolorna fungerar gör det än mer problematiskt. Det finns än inga tecken på att skrivelser, som kritiska mejl, mörkats. Men bara att vi behöver ställa frågan avslöjar vad avsteg från offentlighetsprincipen gör för tilliten.

Som Nils Funcke, lärare på JMK och tidigare sekreterare i tryckfrihetsutredningen, säger i en kommentar till SN (2/11) är offentlighets- och sekretesslagen tydlig på hur kommuner ska agera. Carlgren har erkänt att agerandet var felaktigt och kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S) säger i en kommentar att "Alla kan göra fel" och att han har fullt förtroende för Carlgren (SN 3/11). Det viktiga är dock kommuninvånarnas förtroende. De måste kunna känna en stark tilltro till att kommunens arbete präglas av öppenhet, saklighet och opartiskhet.

Därför skulle det också behövas mer än en ursäkt om att fel har begåtts. En bra början vore en utförlig förklaring, inte minst eftersom agerandet framstår som rutinmässigt snarare än som ett enskilt misstag. I det är också den politiska ledningen, och ytterst Granström ansvarig, eftersom det åligger dem att deras tjänstemän också följer de regler och riktlinjer som finns.