Ledare: Pressad M-ledare behöver reformer

Moderatledaren Anna Kinberg Batras position blir inte lättare av att hon framstår som visionslös. Det finns reformer att lyfta fram.

Moderatledaren Anna Kinberg Batras position blir inte lättare av att hon framstår som visionslös. Det finns reformer att lyfta fram.

Foto: Johansson/TT Noella

Ledare2017-02-27 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

”Att avvakta med nödvändiga reformer till efter valet 2018 försvagar Sverige”, skrev moderatledaren Anna Kinberg Batra på DN Debatt (7/2) när den mesta stormen hade lagt sig efter utspelet om en gemensam alliansbudget.

Det var bara det att de nödvändiga reformerna lyste med sin frånvaro. I artikeln förmedlades kritik mot regeringens skattehöjningar och slopade vårdmiljard, men att stoppa förslag är inte reformer. Tidigare förslag som bidragstak, 2 000 fler poliser och en extra undervisningstimme i grundskolan upprepades, men det är en föga imponerande reformagenda för en ny regering.

Problemet är att Moderaterna saknar såväl visioner som politik för att förverkliga dem. Tiden i kylan utanför Rosenbad har inte används för att utveckla politiken. Det menar också partiets reformgrupp som i onsdags lade fram en bred översyn av politiken under parollen ”Nystart Sverige”. I rapporten förklaras att Moderaterna lagt för mycket fokus på att utöva makt, snarare än att formulera de bästa politiska svaren på stora samhällsproblem.

När det kommer till det senare presenterar dock reformgruppen flera reformer, som är både breda och nödvändiga – även på områden där varken Moderaterna eller de andra allianspartier vågade sticka ut hakan i regeringsställning.

Här är tre reformområden bland förslagen som skulle visa att Kinberg Batra menar allvar med sin reformagenda:

Reformera bostadsmarknaden i grunden. Den överreglerade bostadsmarknaden, där rörligheten är låg och planeringstiderna för nya bostäder långa, är centrala anledningar till bostadskrisen. Förslagen handlar om allt från att se över riksintressen och byggnormer till friare hyressättning. Reformgruppen har också en annan inställning till ränteavdraget än vad Moderaterna tidigare tagit och föreslår en avtrappning. Det vore nödvändigt för att kyla av bostadsmarknaden.

Rensa upp bland arbetsmarknadsåtgärder. Det finns i dag ett lapptäcke av olika typer av subventionerade jobb, som är långt ifrån överblickbart för företagen. Det fungerar också därefter och borde renodlas för bättre översyn.

Arbetsförmedlingens egen Arbetsmarknadsrapport från i fjol visade att de som deltagit i en arbetsmarknadsutbildning, hade sämre förutsättningar att komma i arbete, än de som avstod. Bättre vore att, som reformgruppen föreslår, helt slopa dem och betala ut ersättningen till kommunerna i stället, kommuner som redan i dag belastas med ansvaret över etableringen.

Överväg en ny skattereform. Det har gått mer än två decennier sedan den senaste skattereformen. Därför finns det goda skäl att göra en övergripande genomsyn för ett mer effektivt skattesystem. Reformgruppen föreslår bland annat sänkta marginalskatter på arbete och ett förenklat skattesystem med färre undantag genom bland annat enhetlig moms.

Partiets reformgrupp har sagt sitt. Nu återstår bara att se om det verkligen är nödvändiga reformer – och inte att ta makten för maktens skull – som är det som Moderaternas ledning sätter i första rummet.

Tobias Samuelsson