I samband med det nya året träder en rad nya lagar i kraft. En av dessa innebär att textilavfall numera ska sorteras och samlas in separat. Ursprunget till den nya lagen är ett EU-direktiv som statuerar att medlemsländerna senast 1 januari 2025 är skyldiga att samla in textilier separat för återanvändning, förberedelse för återanvändning och återvinning.
Vet du hur du ska göra? Våra kommuner behöver vara mycket tydliga hur hanteringen ska ske, tills vidare. Vad gör vi med den trasiga strumpan? I Trosa är exempelvis möjligt att på återvinningsstationerna i Trosa, Västerljung och Vagnhärad lämna in både hela och trasiga textilier för återvinning via Telge Återvinning. I Nyköping står det på insamlingsboxarna om det går att lägga trasiga textilier där.
Rent allmänt behöver våra fyra kommuner bli nästintill övertydliga med hur kläder och textilier numera ska samlas in.
Enstrumpingar, trasiga jeans och noppiga tröjor får alltså inte längre kastas i hushållssoporna. Med tanke på den överkonsumtion av billiga och ofta usla textilprodukter, så kallad fast fashion, som förbrukas i vårt land så handlar det om relativt stora mängder textil.
I grunden är det en bra förändring som syftar till att stoppa överdriven produktion och konsumtion av textilier. I förlängningen ska det även leda till att kläder och andra textilprodukter i högra grad produceras med respekt för mänskliga och sociala rättigheter, miljö och djurvälfärd. Samtidigt är det ansvar som nu faller på kommunerna problematiskt. Nästan överallt saknas det ordentliga strategier, kapacitet och infrastruktur för att hantera textilavfall på ett sådant sätt som behövs.
Det enklaste är att placera tygåtervinningscontainrar bredvid dem för plast, papper, glas och metall på de kommunala insamlingsstationerna. Det skulle få de flesta svenskar att snällt samla ihop sitt tygavfall och kånka dit.
Så kommer man också att kunna göra på en del håll. Men enligt en undersökning SVT har gjort väljer fyra av tio kommuner att bara ta emot textilavfall på stora återvinningscentraler.
En anledning till att kommunerna inte lägger manken till för att lösa situationen är att en kommande revidering av avfallsdirektivet kommer att införa ett system för utökat producentansvar. Tillverkare av textilier liksom företag som importerar sådant till EU kommer i framtiden att få stå för kostnaderna för insamling, sortering och återvinning.
Det hade med andra ord varit bättre att på EU-nivå pausa kraven tills att detta är på plats.
Vill man att människor ska dra sitt strå till miljöstacken, vilket folk i allmänhet gör, kan det inte vara för krångligt, dyrt och tungt att göra rätt. Det måste även vara tydligt att insamlingen gör nytta.