Liberalerna i Nyköping söker sin framtid

Framtidsnamnet väljer yrkeskarriären. Liberalerna i Nyköping får tänka om.

Sofia Hallgren Remnert väljer yrkeskarriären. L i Nyköping har en del av fundera över.

Sofia Hallgren Remnert väljer yrkeskarriären. L i Nyköping har en del av fundera över.

Foto: Jens Alvin

Ledare2021-04-28 05:40
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det är ingen tvekan om att Sofia Hallgren Remnert har varit Liberalernas framtidsnamn i Nyköping, kanske också med blickarna riktade bortom kommunpolitiken. På sin 18-årsdag siade hon själv i SN om ett riksdagsuppdrag tio år bort. Men 33-åringen väljer nu en annan väg i livet, yrkeskarriären före politiken. 

"Jag vet att vi har krafter inom Liberalerna lokalt som skulle göra det här jobbet riktigt bra, faktiskt bättre än jag har gjort”, säger hon till SN. Hallgren Remnert tog över gruppledaruppdraget efter valet 2014 som nyvald till fullmäktige, efter Göran Silfverling. 

De flesta partier tvingas slita för att hitta rätt i rekryteringen av nästa generations ledare. Den som är redo att jobba hårt politiskt kan hitta en rakare väg fram inom ett mindre parti jämfört med ett större. Samtidigt är utrymmet att synas och påverka aldrig givet för ett litet parti i opposition. Med makt kommer alltid möjlighet.

Luckan i ledarskapet ska fyllas först i höst. Vem kan bli hennes ersättare? Sett till grundförutsättningarna bör Patrik Ivarsson ses som en given kandidat. Han sitter redan som ersättare i kommunstyrelsen, ordinarie i kommunfullmäktige samt ledamot av miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Dessutom är han lokalföreningens ordförande. 

Det enkla valet är inte alltid det givna. Liberalerna har ett uppenbart behov att fylla på med fler krafter. Partiet har att formera sig också för nästa val och de fyra åren därefter. Bortom nuvarande mandatperiod. 

Den som tar över ställs inför de strategiska vägval som Hallgren Remnert tydligt har brottats med. Vad ska locka Nyköpingsväljarna just till Liberalerna? Var ska L ha sin sakpolitiska tyngdpunkt? Till detta kommer vägvalet, om vill L återsamla Alliansen – eller söka makten med stöd av Sverigedemokraterna.