1. Till följd av hård valjakt under 1900-talet har blåvalen länge varit frånvarande eller väldigt sällsynt runt ögruppen Seychellerna. Nu har forskare konstaterat att världens största djur har gjort en comeback!
2. Inget ont som inte har något gott med sig. En studie från Skottland visar att gamla skeppsvrak ger en skyddande miljö för många hotade fiskarter.
3. Det kanadensiska företaget Oneka Technologies har med hjälp av vågenergi skapat ett nytt avsaltningssystem. Det minimerar skador på marint liv, reducerar utsläpp och ger människor tillgång till rent vatten. Detta är bara ett exempel som visar på den goda innovationskraft som finns hos företag!
4. I Bangladesh har man genomfört en lyckad nationell kampanj, med hjälp av forskare från Stanford University, där man har eliminerat blyföroreningar i den vanligt förekommande kryddan gurkmeja. Denna enkla åtgärd har förlängt många människors liv.
5. Det första vaccinet mot den myggburna sjukdomen chikungunya, som drabbar 5 miljoner människor årligen, har godkänts av FDA i USA. Sjukdomen är en global hälsorisk, så detta nya vaccin kan visa sig vara otroligt viktigt!
6. Precis som under flera tidigare månader placerar sig fyndigheter från James Webb-teleskopet på denna lista. Nya bilder från vår egen galax avslöjar ett mysterium från dess hjärta och kan hjälpa astronomer reda ut fler detaljer om det tidiga universum. Lärdomar från universum är konstant förbryllande!
7. Användningsområdet för AI fortsätter att breddas. Nu kan det hjälpa till att övervaka regnskogen och bidra till att bevara biologisk mångfald. I Ecuador har man nyttjat akustiska AI-metoder för att bevaka skogens, och dess arters, återhämtning!
8. Tänk om man kunde kombinera vin, klimatåtgärder och antibiotika-framställning – nu kan det vara möjligt! Portugisiska forskare undersöker hur ny teknik ska kunna minska utsläppen från vingårdar med 30 procent. Biprodukter som druvskal ska användas i processer för att ta fram alternativ till antibiotika. En drömkombo, helt enkelt!
9. Internationella energirådets nya rapport som vi skrev om i förra månadslistan, konstaterar att utsläppen av växthusgaser inom energisektorn kommer att nå sin kulmen inom två år. Därefter kommer tillväxten i denna sektor att minska. Vissa analyser av rapporten som kommit ut efter publiceringen tror att kulmen kan nås redan i år. Oavsett vilken prognos som stämmer är riktningen tydlig: världen rör sig bort från fossila energikällor!
10. I en studie visar Lancet Countdown att dödsfall relaterade till partikelföroreningar har minskat med 16 procent sedan 2005. Anledningen är lägre koldioxidutsläpp, främst till följd av en minskad kolanvändning. Det har i sin tur räddat 200 000 liv årligen!