Dagens Nyheter har nyligen skrivit om fallet Mats Fredlund. Han bor i Kiruna, är kommunalpolitiker för Sverigedemokraterna och arbetar som yrkeschaufför med att bland annat köra lastbil. Just därför har han hela sitt yrkesliv varit medlem i fackförbundet Transport, som är en del av LO.
Just den typen av yrken som LO representerar är jobb där det fackliga medlemskapet kanske spelar störst roll. Medlemskap kan göra stor skillnad för individens villkor på arbetsmarknaden när man har ett yrke där tillfälliga anställningar och korta kontrakt är vanliga. LO har därför länge varit en stark aktör i Sverige.
LO har även traditionellt haft starka band till Socialdemokraterna. Representanter i LO sitter med i partiets verkställande utskott och de bidrar med pengar och stöd. LO bildades när ”arbetare” var en identitet och en identitet som förknippades med att vara politisk socialist. Därför har LO:s medlemmar i mycket hög grad röstat på Socialdemokraterna.
En stor förändring är dock på intågande vad gäller den här relationen mellan LO och S. Mats Fredlund är en av personerna som representerar den. Fredlund blev nämligen utesluten ur Transport för att han blivit folkvald för SD. Men han accepterade inte beslutet utan har nu dragit frågan till domstol. Han anser inte att Transport har rätt att inte ens låta honom vara medlem – och det finns en god chans att rättsväsendet kommer hålla med honom.
SD blir nämligen ett alltmer vanligt parti bland LO:s medlemmar. Trots att SD har backat något under våren ligger stödet ändå på 26 procent. Hur olika fackförbund hanterar SD medlemmar varierar. Exempelvis Handels, som nya LO-ordföranden Susanna Gideonson kommer från, har tidigare slagit fast att personer aktiva i SD inte har rätt att ha fackliga förtroendeuppdrag, men de kan vara medlemmar. Detta fick de också rätt för i skiljenämnden, när ett sådant fall togs upp där. Transport menar dock att det inte kan ha en uppdelning där vissa medlemmar kan väljas till förtroendeuppdrag och andra inte, varför SD-engagerade helt stängs ute.
Det här är en svajig argumentation och Fredlund kan mycket väl få rätt. I vanliga fall när det diskuteras yttrandefrihet och medlemskap är det rätt enkelt för en frisinnad att ta ställning för att alla organisationer och företag har rätt att sätta upp sina egna regler. Bara för att du inte får vara medlem i en viss klubb och du är sverigedemokrat betyder det inte att du inte får vara sverigedemokrat. Men just i fallet med medlemskapet i facket finns en rad komplicerande faktorer.
Facket är inte om vilken förening som helst. Det finns vissa rättigheter man får med det medlemskapet som inte kan uppnås annars. Det är en situation som fackförbunden själva har skapat och som de vill försvara; att vara både en intresseorganisation och en aktör vars medlemmar får en viss ställning i förhandlingar.
Just därför blir det så svårt att se hur det kan vara acceptabelt att utestänga vissa personer som medlemmar på grund av deras åsikter. Ska facken ha kvar de privilegier de har måste de också välkomna. Någon annan ståndpunkt är svår att landa i för det här fallet. Trivs man inte med det får facket ta ett steg tillbaka från exempelvis sin roll i a-kassan.