LO svängde i tid till Löfvens avslutning

Den var onekligen välregisserad, Stefan Löfvens avgångsdag. Men gladast var nog Centerpartiet.

Slutpunkten. Stefan Löfven tar en kopp kaffe hos talmannen Andreas Norlén efter att ha lämnat statsministeruppdraget. Flera händelser tidigare under dagen bäddade för detta.

Slutpunkten. Stefan Löfven tar en kopp kaffe hos talmannen Andreas Norlén efter att ha lämnat statsministeruppdraget. Flera händelser tidigare under dagen bäddade för detta.

Foto: Foto: Anders Wiklund / TT

Ledare2021-11-10 15:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

LO:s svängning i synen på den förändrade arbetsrätten hänger tydligt ihop med Socialdemokraternas ansträngningar för att fp Magdalena Andersson godkänd av riksdagen som nästa statsminister.  

Arbetsmarknadslagstiftningens modernisering – uppdatering, uppmjukning, justering, ordvalet är fritt - har varit en fråga som har splittrat och söndrat LO. Flera tunga förbund som IF Metall och Kommunal har varit för under en längre tid, andra har varit rabiat emot. Men nu har organisationen ett majoritetsbeslut att luta sig mot. Beskedet kom i går på en presskonferens med Svenskt Näringsliv. Samma dag som statsminister Stefan Löfven valde att avgå. 

Förändringarna av arbetsrätten är en reform som Löfven alltsedan januariavtalet 2019 har lagt stor och personlig prestige vid att få till stånd. Inte bara för att det var en del av uppgörelsen med Centerpartiet och Liberalerna, utan troligen för att krafter inom hans parti och facken också såg behoven. All den upprörda retoriken till trots. 

Las-reformen, nu kompletterad med stora åtaganden vad gäller resurser till omställningsinsatser för den som blir av med jobbet, har varit nödvändig att få till. Vi ser en framtid där allt färre kommer att jobba med ett och samma jobb under hela sin yrkeskarriär. Snabba förändringar kräver flexibla omställningsregler och kraftfulla system. Reformen var en central del i januariavtalet – och något som inte minst Centerpartiet har kämpat hårt för. Detta kommer att vara till nytta för svensk arbetsmarknad, där dock omgörningen av Arbetsförmedlingen återstår att få på plats. 

undefined
Alla parter står nu helt bakom förändringarna i arbetsrätten. Det kan ses som en slags avskedspresent från LO till Stefan Löfven, även om Centerpartiet nog var gladast över detta.

Det var inte en slump att det under samma förmiddag kom två ytterligare besked. Regeringen var överens med Centerpartiet i de laddade frågorna om lättnader i strandskyddet och en starkare äganderätt i skogen. Djävulen bor förstås i detaljerna i sådana här reformer och Miljöpartiet har en spegelvänd tolkning. Men, men. Landsbygdsutveckling, bättre förutsättningar för småföretagande och byten mellan jobb, detta hänger ihop. Det var också därför de gladaste tongångarna under dagen kom från centerhåll. 

När Stefan Löfven sedan promenerade till talmannen för att avgå, kunde han peka på en svår men nödvändig förändring av Las som fullt ut hade drivits igenom. Han hade dessutom hållit sin del av sommaravtalet med Centerpartiet. En given följd var att Centerledaren Annie Lööf raskt svarade att C avstår från att rösta nej till Magdalena Andersson som hans efterträdare. 

På så vis var Löfvens avgångsdag onekligen välregisserad. Men bakom scenen är det inte lika ordnat. 

Om Andersson inte stoppas från att bli vald av Vänsterpartiet, har hon fortfarande inget avtal som garanterat tar hennes budgetförslag genom riksdagen. I slutänden kan hon få regera på en oppositionsbudget, precis som Löfven 2015, alternativt med efterföljande ändringsbudgetar från oppositionen på ett flertal utgiftsområden.