Löfven vill tydligen jobba på saken

Här kommer pengar! var det övergripande budskapet i Stefan Löfvens regeringsförklaring.

Sverige ska jobba sig ur krisen, meddelade Stefan Löfven (S) i sin regeringsförklaring. Exakt hur och utifrån vilka reformer är mer oklart.

Sverige ska jobba sig ur krisen, meddelade Stefan Löfven (S) i sin regeringsförklaring. Exakt hur och utifrån vilka reformer är mer oklart.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2020-09-09 05:45
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

När riksdagen inledde sitt arbetsår med ett smittskyddsanpassat öppnande av riksmötet, eller riskmötet kanske vi ska säga, var statsministerns budskap av det mindre konfrontativa slaget. Håll i och håll ut, så länge. 

I stället var det mer av ett Här kommer pengarna! som förmedlades. Under smittskyddskrisen har regeringens budskap varit att det som kostar får kosta. Statsskulden växer, eftersom alternativet vore svårare för jobben och företagen.

Det blir nya utgifter också framöver. Kommuner och regioner får rejäla resurstillskott, för en starkare sjukvård och en bättre äldrevård. Det var också huvudpoängen vid Löfvens presskonferens i måndags med centerledaren Annie Lööf. 

I övrigt blev regeringsförklaringen mer av markeringar – om klimatarbetet, gemensam säkerhet och kamp mot organiserad brottslighet. Så många besked om hur och vad kom inte. Löfven håller på budgetnyheterna, om det ens finns svar att hämta i budgeten.

Det vi fick veta var att Sverige ska jobba sig ur krisen. Utan företagandet, utan jobben står staten onekligen på fattig grund. Hur företagandet och jobbskapandet ska lyftas ur coronakrisens grepp, är mer oklart. En moderniserad arbetsrätt, alltså förändringar av Las, samt reformeringen av Arbetsförmedlingen är åtminstone två av beståndsdelarna. Det framgår av januariavtalet – och upprepades också av Löfven, med en särskild passning till arbetsmarknadens parter om att frivilligt enas om Las. 

Annars, vilket Löfven inte sade, ska ju regeringen gå fram med den lagstiftning som föreslagits av regeringens utredare – enligt januariavtalets anvisningar. Den delen är mer plågsam för regeringen och främst Socialdemokraterna, men likväl är det så det är sagt.