Lotteribråket driver upp temperaturen

Regeringen och Sverigedemokraterna vill göra Socialdemokraterna fattigare.

Statsminister Ulf Kristersson vill ha ett förbud för politiska partier att driva allmännyttiga lotterier. S-ledaren Magdalena Andersson ser det som en attack på möjligheterna att bedriva demokratisk opposition

Statsminister Ulf Kristersson vill ha ett förbud för politiska partier att driva allmännyttiga lotterier. S-ledaren Magdalena Andersson ser det som en attack på möjligheterna att bedriva demokratisk opposition

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2023-05-03 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Partier ska förbjudas att driva lotterier, det är regeringen och Sverigedemokraterna tydligen överens om. Statsminister Ulf Kristersson talar om ett problem med insyn och riskerna för ökat spelberoende. Sverigedemokraterna säger mer öppet att det här handlar om att strypa pengakranen till Socialdemokraterna. 

Olika partier har olika argumentation, men syftena sammanfaller. Socialdemokraterna tjänar klart mest pengar på sina lotterier, övriga partiers intäkter är beskedliga. Lotterierna gör att S har stora summor att lägga exempelvis på partiverksamhet och valrörelser. 

Det svenska föreningslivet inklusive politiska partier har skattemässiga fördelar jämfört med andra lotteriarrangörer. Den svenska spelmarknaden är tredelad. En del är konkurrensutsatt med licenser för att anordna vissa spelformer. En annan del är ett statligt monopol, bland annat för fysiska kasinon. Den tredje är spel med allmännyttiga ändamål. Det gäller stora och små lotterier där föreningar och folkrörelser står bakom, organiserade verksamheter inom idrott, välgörenhet, nykterhet, politik och kultur.

Exakt hur det här förbudet för specifikt partier ska formuleras lämnas till en utredning. Enligt Expressen ska enbart lotterier knutna till politiska partier förbjudas, inte sådant som drivs av kultur- och idrottsföreningar. Det kan bli en skattebyråkratisk fest. 

undefined
Själva principen att all spelverksamhet ska bygga på samma sorts licenser är vettig. Fast så långt verkar inte regeringen och SD vilja gå.

Ett mer djärvt drag vore annars att likställa alla lotterier ur konkurrenssynpunkt, med samma licenser och skatter. Att försvaga intäktsmöjligheterna på lotterier för föreningslivet i stort lär föda en stormig debatt. Även om själva principen att all spelverksamhet ska bygga på samma sorts licenser är vettig. 

Fast så långt verkar inte regeringen och SD vilja gå.

Temperaturen i debatten gick ändå snabbt upp till max. Socialdemokraterna ser förslaget om förbud som en attack på möjligheterna att bedriva demokratisk opposition. S-ledaren Magdalena Andersson tror att andra partier är avundsjuka på partiets spelintäkter och vill göra oppositionen svagare och tystare. Regeringen och SD hävdar å sin sida att de vill ta bort ett fett undantag som Socialdemokraterna har skräddarsytt för sig själva.

Ordkriget är nog större än vad som blir slutresultatet. Man kan också tänka sig att detta inte landar i ett uttalat förbud. Kanhända väntar ett slags intäktstak för skatteundantagen för specifikt parti- eller politikanknutna lotterier? Kanhända blir det ett stopp för föreningslivets rätt att sälja lotter mot faktura och att detta sägs ”slå mot S”? Ämnet var uppe för diskussion för ungefär fem år sedan, då med skarpt fokus på de människor som hade dragits till Kronofogden på grund av skulder till just Socialdemokraternas lotterier. Möjligheterna att spela på kredit försvårar kampen mot spelmissbruk och ett förbud skulle nog få gråta över.