Ett av huvudnumren i söndagens partiledardebatt var konfrontationen mellan Centerledaren Annie Lööf och SD:s Jimmie Åkesson om hur vi ska se på och hantera problemet med mäns våld mot kvinnor. Det är mer importerat än inhemskt, menade Åkesson. Det är något som finns överallt, kontrade Lööf. Hon har mer rätt än Åkesson.
Ett parti var existens bygger på att vara emot invandring, det kommer förstås att försöka koppla alla samhällsproblem till invandrare. Partier som inte ser invandring som roten till allt ont, måste samtidigt bemöda sig om att inte blunda för sådant som kan ha jämförelsevis starkare fäste inom specifika grupper och omständigheter.
I den här diskussionen hör följderna av hedersrelaterat våld också hemma, vilket Lööf också berörde. Idén att döttrar och kvinnor utgör kontrollerbar egendom inom en familj, en släkt eller en klan bidrar till att tröskeln för våld sänks, att misshandel och mord rättfärdigas. Ett samhälle byggt på individens rättigheter måste fullt ut ta kampen mot hedersvåld och förtryck, för att bekämpa mäns våld mot kvinnor.
Det är inte samma sak som att låtsas som att mäns våld mot kvinnor bara utförs av män födda i andra länder. Den som brett vill minska våldet mot kvinnor som sker bakom stängda dörrar i allehanda hem, måste förstå helheten. Åkesson väljer att göra ett allvarligt delproblem till huvudfråga.
Våldet mot kvinnor har djupa rötter, på många håll och i varierande grad. Det är bara ta in ett dåligt kontrollerat kommentarsfält på nätet, eller ögna igenom ett urval av oönskade privata meddelanden som skickas till kvinnor och flickor, för att se hur hot med önskan om att någon ska utsättas för våld lätt passerar alla gränser. Inte minst för kvinnor som har mage att framträda i det offentliga.
Det är män som tar sig rätten att hota kvinnor med våld om de inte beter sig som dessa män vill. Alla slår inte, men några gör det. Hoten formas av värderingar, idén om konsekvenser likaså. Detta samhällsproblem är en mansfråga – där många män redan i dag står på rätt sida, mot våldet och även mot kvinnoföraktet. Men inte alla män.