Den svenska kriminalvården räknar med att det ska finnas cirka 35 000 intagna i fängelse till 2035. Det är lika många som invånarna i Strängnäs kommun, en rejäl ökning från dagens drygt 6 000. Det är ingenting mot El Salvador, där drygt 100 000 sitter i fängelse. Det är ungefär 1000 personer per 100– 000 invånare, klart störst andel i den demokratiskt styrda världen. Motsvarande siffra för Sverige är 74 personer på 100 000 invånare.
Sverige är inte i närheten av El Salvador, men det kommer byggas ut och byggas till fängelser. Anstalter som Arnö i Nyköping, med säkerhetsklass 2, den näst högsta, lär behöva husera fler. Personalbehovet kommer att växa rejält.
Gillar du riktigt hårda tag? Hellre en oskyldig i finkan än två skyldiga utanför? Det gör Nayib Bukele, El Salvadors president. Han har låst in betydligt fler än de skyldiga i kampen mot gängkriminaliteten. Nyligen vann han en jordskredsseger i valet.
En som inte är förvånad är Marco Venegas, gruppledare för Miljöpartiet i Nyköping och före detta riksdagsledamot. Han har jobbat på insidan av fängelser i El Salvador på 1990-talet. Han har noga följt utvecklingen sedan dess.
Marco Venegas jobbade som socialarbetare. Han hjälpte intagna att söka ett annat liv efter straffet. Han ordnade fram ett litet bibliotek, med dörrar till kunskap. Han fick till ökad psykvård för intagna, tog hjälp av amerikanska frikyrkors volontärer för att skapa olika aktiviteter. Något annat än att bara sitta inburad.
För några gick det bra, för andra inte. Det är och var en hård värld.
– Det är ett enormt tryck inne i ett sådant fängelse, våldet är alltid nära. Man måste jobba med människan som sitter där, säger Marco Venegas.
Det är ”lätt” att skala upp mängden interner för den som inte är så noga med humanitära förhållanden. Det skoningslösa blir det samvetslösa. Fullpackade fängelser är däremot inget mål, mer en metod. El Salvadors slutstation för hårda tag är ohållbar i längden. Om målet är ett bra samhälle med garanterade fri- och rättigheter.
Marco Venegas har följt Bukele från en sorts vänsterposition till alltmer av en populistisk och auktoritär figur. Avståndet mellan höger och vänster ytterkant är kort. Det samhälleliga priset är en allt svagare rättstrygghet, bland annat. Undantagslagar gör att det, bland annat, går att fängsla människor i två år utan åtal.
Tusentals oskyldiga har spärrats in. Landets regering har erkänt att det gäller 3 000 personer.
– Det handlar om minst 5 000 personer, förklarar Marco Venegas.
Ett sådant samhälle får allt mindre av faktiska rättigheter. Utrymmet för opposition stryps. Nyhetsmedier och journalister hotas och blir alltmer hårdhänt bemötta. Valsystemet ändrades nyligen för att gynna Bukeles sida. Efter valet har han närmast oinskränkt makt, 80 procent röstade på honom. Trots att han inte hade rätt att ställa upp för omval, egentligen.
– Det var bara 49,8 procent som röstade i valet. Men i hela Latinamerika finns en dyrkan av tanken på den stora ledaren, det påverkar hur många tänker, säger Marco Venegas.
Populistens gränslöshet tuggar lätt i sig det demokratiska utrymmet, bland annat det som vi ser som frihet.
Sverige blir inte El Salvador för att fängelserna blir fler. Däremot bör fler inse att frågan "Men sedan då?" är det som formar samhällets framtid.