Mer rättvist med Rättvik – men inte för alla

Rättviksmodellen är äntligen på plats i Nyköpings kommun. Men här finns skäl att skruva vidare.

Rättviksmodellen är på plats – till slut. Det är en viktig förändring för näringslivets del i Nyköping.

Rättviksmodellen är på plats – till slut. Det är en viktig förändring för näringslivets del i Nyköping.

Foto: Olof Jonmyren

Ledare2020-06-11 05:25
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Få reformer är perfekta från början. Nyköping har nu, med vissa justeringar, infört den så kallade Rättvismodellen för hur företag får betala för miljöinspektioner. För de flesta som inspekteras kommer det i fortsättningen en räkning efter genomförd inspektion, inte en schablonfaktura för, som det formellt beskrivs: planerad inspektion. 

I Nyköpings kommun berörs i nuläget 485 verksamheter. Det här är en näringslivsreform som Centerpartiet hade med sig som krav i uppgörelsen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Det finns en stor rimlighet i att som företagare betala för inspektioner som faktiskt har ägt rum. 

Fullmäktige som klubbade igenom reformen var allt annat än enigt. Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna röstade nej. Det låter ju märkligt. Att rösta emot en förändring som många företagare, inte minst inom de gröna näringarna, har efterlyst under lång tid? Där Alliansen hade det som vallöfte, men de rödgröna var mer kallsinniga?

Allt beror på ett undantag för de 16 största inspekterade verksamheterna. För dessa valde de styrande partierna att behålla förhandsfaktureringen – med hänvisning till att dessa ”kan ha både statlig och kommunal tillsyn” och att ”avgiften bör vara densamma oavsett vem som utför tillsynen”. Det är ett hyfsat argument, men lyssna noga med företagen själva. Uppfattar de att det skulle bli orättvist om de skulle behandlas som alla andra i stället? Även om en statlig faktura blir annorlunda?

Reformen ska följas upp om ett år. Förändringarna görs ju för att förenkla och underlätta för näringsverksamhet i kommunen, stora som små företag. Uppföljningen måste ta fasta på det. Visa att det är företagsklimatet som värnas.