#MeToo blossar upp där förtrycket styr

Egypten har en lång kvar att gå innan det kan klassas som säkert för kvinnor.

Ett uppmärksammat fall av sexuella övergrepp vid American University i Kairo har skapat ett nytt #MeToo-upprop i Egypten.

Ett uppmärksammat fall av sexuella övergrepp vid American University i Kairo har skapat ett nytt #MeToo-upprop i Egypten.

Foto: Maya Alleruzzo

Ledare2020-07-23 05:55
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Egypten är en av de tio mest ojämställda länderna i världen enligt Global Gender Gap Index från 2015. Landet rankas på plats 136 av 145 undersökta länder. Kvinnors utsatthet i Egypten är ett faktum, vilket även kan styrkas av att Egypten sedan 1999 tillåter män att våldta en kvinna utan att slippa straff om förövaren senare väljer att gifta sig med offret. 

Trots den bistra verkligheten har en #MeToo-våg nått Egypten efter ett uppmärksammat fall på American University i Kairo. Flera kvinnor har gått samman med sina berättelser om en manlig före detta student som sägs ha lurat, utpressat och sedan förgripit sig på kvinnorna. Det hela har skapat en storm på sociala medier, vilket uppmärksammat kvinnors utsatthet på ett sätt som tidigare inte skådats i landet. Kvinnornas advokat Nehad Abo El Komsan menar att något nytt har skett med landets syn på kvinnor: "Efter det här fallet kommer allting att bli helt annorlunda, ingenting kommer att bli som förut"  (SN/TT, 22/7). 

Tidigare har kvinnor skuldbelagts för att de blivit våldtagna, vilket vi även hört i det annars jämställda Sverige, men i det egyptiska samhället är det ofta kopplat till att en våldtagen kvinna anses vanära sin familjs heder och helt enkelt får skylla sig själv om hon blivit utsatt. Om det nya fallet skapar någon som helst positiv förändring i det annars shariapräglade landet är det välkommet, men mer behöver göras för att frigöra de egyptiska kvinnorna från de fundamentalistiskt grundade förtryckarstrukturerna.