Moderaterna vill avsätta regeringen men inte stoppa Las-ändringar. Vänsterpartiet vill stoppa Las-ändringar och därför avsätta regeringen Löfven. Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är inte bekymrade över den sakfrågan. Att skapa regeringskaos i svensk riksdag är ett mål i sig.
Allt blir till spel. I en kristid.
"Vi kommer inte samarbeta med Vänsterpartiet för att få regeringen att dra tillbaka lagförslag vi tycker är viktiga", sade Kristersson till DN 1/10. Det bör därmed utgöra grunden för hans partis förhållningssätt till Vänsterpartiets hot om att väcka misstroende. På fredagen meddelade Moderatledaren sina följare på Facebook att: "vi röstar alltid för att avsätta den här regeringen. Utan frågan är hur Vänsterpartiet kommer rösta. Det är bara om de verkligen menar allvar som regeringen tvingas avgå."
Ett misstroende om misstroendet.
Den som driver igenom att statsminister Stefan Löfven tvingas avgå kommer inte nödvändigtvis att också få ett nyval. Om regeringen får kicken är det möjligt att januariavtalet är förbrukat. Ett antal värdefulla liberala reformer i detta har då stoppats.
Om inte Moderaterna helt har gett upp sin liberala sida blir det märkligt. Som i fallet med Las-ändringarna, som M vill ha först innan de är redo att peta statsministern. Så vill förstås inte V ha det, eftersom huvudmålet inte är att sänka regeringen Löfven.
En oppositionsledare vill – och ska alltid vilja – regera. Så kan man läsa Kristerssons förklaringar på Facebook, men det blir inte en ny regering under Kristersson bara för att Löfven faller. Vänsterpartiet, som snart byter bort partiledaren Jonas Sjöstedt mot Nooshi Dagostar, lär knappast vara med på att låta M och KD bilda regering uppbackade av SD.
Centerpartiet, som annars sitter på utslagsrösten i riksdagen, lär inte bistå partier som stoppar liberala reformer och sänker januariavtalet. M har ju dessutom ägnat stor kraft åt att meddela att just C och partiledaren Annie Lööf ska hållas långt bort från en moderatledd regering.
Ligger det i Moderaternas och Ulf Kristerssons intresse att delta i ett misstroende innan riksdagen har kunnat få de angelägna ändringarna i Lagen om anställningsskydd på plats? För två veckor sedan sade han nej.
Kristdemokraterna däremot är med berått mod redo att sänka regeringen dygnet runt – och tjofaderittan på det. Även om det sänker en historisk arbetsmarknadsreform som både näringsliv och företagare ser som mycket värdefull.
Och SD är en misstroendespelare som alla tydligen räknar kallt med ska ställa upp på allt.
Misstroendedansen kring löfvad stång är inte så enkel som det kan låta. Inte minst eftersom de inblandade också misstror varandra.