Mötesfriheten är mer eller mindre inställd

Snart är det bara utegångsförbud kvar.

Regeringen begränsar mötesfriheten till den gräns där det egentligen inte längre är möjligt att anordna möten.

Regeringen begränsar mötesfriheten till den gräns där det egentligen inte längre är möjligt att anordna möten.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Ledare2020-11-16 18:15
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Regeringen tar i med de verktyg den har, för att på kort tid försöka stoppa smittspridningen. Det blir en kamp mot klockan för att rädda det som räddas kan av umgänge under jul- och nyårshelgerna. Räkna med att det blir svårt. 

Vid sidan om de skärpta allmänna råden – att i princip inte umgås med någon mer än de man bor ihop med – väljer regeringen nu att banka lagboken i bordet och införa förbud mot större sammankomster med mer än åtta personer åt gången. Möjligheterna till nöjesliv och kulturliv samt idrottsarrangemang blir minimala, så nära ett näringsförbud man kan komma. Folkhälsomyndigheten uppmanar dessutom folk att avstå även från kafé och restaurangbesök. Det underliggande budskapet är att avstå från alla utåtriktade aktiviteter där man möter andra.

Regeringen verkar vara medveten om att näringslivet kommer att få ta en stor nota för begränsningarna. Brasklappar om att de befintliga stöden kanske inte räcker till, ska tolkas som att regeringen vet att det måste till mer. Om inte konkurser inom näringsliv och föreningsliv ska börja komma slag i slag framöver. 

Det här kan tyckas som hårt och skoningslöst, men i mötet med de dödliga risker som covid-19 medför, är det svårt att med kraft argumentera emot. I en digital presskonferens var budskapet från regeringens del inte bara att reglerna nu skärps – utan också att utrymmet för egen tolkning ska ses som noll. Det är ett sätt att försöka vifta varnande mot kreativa försök att kringgå förbudets begränsningar. 

Ställ in, sa statsministern. Även om det privata.

Vi ser nu i smittskyddets namn mycket långtgående inskränkningar av den individuella rörelsefriheten. Ska denna begränsas ytterligare än vad regeringen nu har gjort, då är det utegångsförbud som gäller.