”Ta hand om dig själv i dessa tider!” Texten i sociala medier kommer tillsammans med vackra bilder på solnedgångar och härliga bubbelbad. Företaget som driver sidan har en podd om ”self care” och meditation. Tonläget riktar sig till kvinnor i övre medelklassen som älskar att analysera hur de mår och att ”ta hand om sig”. Det vore det lätt att tro att företaget säljer dyr hudvård, men detta kommer från ett av Sveriges första företag inom CBD.
Vad är CBD? Det korta svaret är att det är en av de två mest kända aktiva substanserna i plantan Cannabis Sativa. Det är den substansen i växten som ger en lugnande, avslappande effekt. Till skillnad från den andra, THC, som är hallucigen och ger känslan av ett rus, det som allmänt kallas för att ”bli hög”.
Företaget ovan är mycket seriöst. Det har ett flertal tunga investerare och en av grundarna har tidigare varit med och startat ett av Sveriges största digitala bolag inom vård och hälsa. Företaget hävdar på sin hemsida att deras produkt är laglig i Sverige, men det är ett påstående som kan nyanseras. Traditionellt är det just den berusande effekten av cannabis som har fördömts i den svenska narkotikalagstiftningen. Det är oklart om vi någonsin har prövat på djupet i juridisk mening vad som händer när man renodlar en viss verksam substans från plantan och använder bara denna. Det är något som även läkemedelsbranschen har börjat göra för att behandla kramper, som vid epilepsi.
Diskussionen blottlägger det stora problemet med svensk narkotikalagstiftning. Den är inte noggrant övervägd vad gäller verksamma substanser och dessas effekt, utan mer baserad på moraliska uppfattningar om vad som är knark och inte knark. Tobak, koffein och alkohol är inte ”knark” i Sverige. Cannabis och den afrikanska plantan kat däremot är ”knark” – och därmed förbjudna. Trots att exempelvis alkohol är mer skadligt än kat och tobak mer beroendeframkallande än CBD. Det är oklart exakt vad man är ute efter att förbjuda för effekter.
Ingen vill se den sociala utslagning och de omfattande problem med folkhälsan som många drogklassade ämnen bevisligen leder till. Men den svenska narkotikalagstiftningen har inte alltid haft skademinimering som sin främsta utgångspunkt. Därför har den inte alltid varit helt logisk i vad vi förbjuder och varför. Det riktigt problematiska ligger i att den moralistiska synen på droger som svensk lagstiftning står för direkt drabbar de allra mest utsatta. Dödligheten bland svenska missbrukare är exempelvis ovanligt hög då dessa anses skamliga och inte alltid får den hjälp de behöver.
Cannabisbruk är ett av våra allra vanligaste brott. Ofta är det unga män i utanförskapsområden som använder cannabis, och löper stor risk att gripas av polis, betala böter och få en prick i register som påverkar deras chanser att ta körkort eller få ett jobb. Det bidrar till ett större utanförskap för en redan utsatt grupp.
Och här skaver de nya, piffiga, lyxiga företagen inom CBD. De säger att deras bruk är ofarligt och oproblematiskt, vilket är svårt att motbevisa i nuläget. Men, där är orättvist när unga män i bruksorter använder samma substans men behandlas mycket sämre för det. De blir i stället gripna, lagförda och utpekade som brottslingar.
Här borde vi rannsaka utformningen av vår politik. Att den är logisk och rättvis och att den inte påverkar olika grupper i samhället på så olika sätt.