Murre ska bygga lag, det behöver C

Han var outsidern men nu är Muharrem Demirok huvudförslaget till ny partiledare för Centerpartiet.

Ledare 11 januari 2023 17:02
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

När de tre partiledarkandidaterna ställdes på podiet för att Centerrörelsen skulle lbedöma vem som bör efterträda Annie Lööf var Linköpingspolitikern Muharrem Demirok en kandidat som kom lite från sidan. Både Daniel Bäckström och Elisabeth Thand Ringqvist hade en starkare utgångspunkt. Bäckström som gruppledare i riksdagen, en prövad försvarspolitiker med landsbygdsfrågorna som huvudansvar. Och Thand Ringqvist hade gedigen bakgrund från Alliansregeringens tid och därefter tunga näringslivsorganisationer.

Demirok, eller Murre som han kallas, mer känd internt än utåt. Men han växte under den gemensamma kandidatturnén och fick ett uttalat stöd av Centerkvinnorna. Kampen mellan kandidaterna har framstått som jämn och att Murre nu går först, talar för ett sammanlagt brett stöd i centerleden för att ta sig an rollen.

Han har att bli något annat än Annie Lööf och måste peka ut en egen riktning. Det första utspelet blev, precis som lyfts under kandidatturnén, ett löfte om en förändrad skolpolitik. För ett mångårigt kommunalråd – och senast utbildningspolitisk talesperson - är skolan ett erfarenhetsområde nära till hands.

undefined
Daniel Bäckström föreslås som förste vice ordförande. Med det tillförs en stark landsbygdsröst till den nya ledningen.

 

När valberedningen lanserar det minst erfarna namnet som sitt förstaval, då gäller det att backa upp runt omkring. Bygga ett lag. Att Bäckström föreslås som förste vice ordförande säger att han också har fått ett värdefullt stöd i centerleden, sannolikt som starkast i landsbygd. Att däremot inte Thand Ringqvist finns med beror på att hon aldrig kandiderat till en vice-post, bara till partiledare. 

Laget runt Demirok byggs i stället på med Ulrika Liljeberg, riksdagsledamot och erfaren lokalpolitiker från Dalarna, samt Madelaine Jakobsson, Nordmaling, partiets i nuläget mest framgångsrika lokalpolitiker. Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson, blir den som går från ledningen nära Lööf till den nya.

 

Valet 2022 blev inte som Centerpartiet hade tänkt sig. Det känslan färgas främst av motgångar i traditionella landsbygdsfästen. Där finns Demirok första stora uppdrag, att bygga ny kraft och vilja i landsbygdsfrågorna. För detta behövs ett noggrant och uthålligt lagarbete.

Den 2 februari avgörs om Centerombuden stödjer valberedningens förslag.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa