Myndigheter sätter krokben på små företag

Felaktiga myndighetsbeslut slår hårt mot småföretagare. Trots att vårt Sörmland måste få fler företagare och fler jobb.

Har näringminister Ebba Busch koll på mörkertalet, de företag som drabbas men inte syns i rubrikerna?

Har näringminister Ebba Busch koll på mörkertalet, de företag som drabbas men inte syns i rubrikerna?

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SVD/TT

Ledare2024-11-23 06:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Fyrkantiga myndigheter förstör mer än de tillför.

För att vara ett storstadsnära län har Södermanland stora problem med både nyföretagande och arbetslöshet. Länet har landets näst högsta arbetslöshet efter Skåne, och under oktober månad föll nyföretagandet med 8,72 procent, bara fyra län hade det värre. 

Vi behöver fler i jobb och fler som vågar driva eget. Varje person som släpper en trygg anställning för att i stället förverkliga sina drömmar om att starta företag tar stora risker. I bästa fall lyckas det. I sämre fall hittar inte verksamheten sin målgrupp och privata tillgångar går upp i rök. Så fungerar risktagande. 

Vad värre är att det skattefinansierade samhället skadeskjuter företag i sin iver att reglera och kontrollera. Lagstiftningen ska vara förutsägbar och de rättstillämpande aktörerna konsekventa och rättvisa. Staten misslyckas ofta med det senare. 

undefined
Kammarrätten i Jönköping gick på statens linje. Det finns ett hopp kvar.

Energispecialisten Kent Östergård är en i raden av egenföretagare som blivit fråntagen sin försörjning, utan vare sig rimlig tolkning av regler eller möjligheter att överklaga. Vi skrev om detta redan 2021. Efter tio år som certifierad energiexpert hindrades han från att förnya sin licens av RISE, det statliga forskningsinstitutet som ansvarar för att licensera energiexperter. Beslutet – baserat på mycket tunna argument – innebar i praktiken ett yrkesförbud. 
 

Än mer hopplös blev situationen när Kent nekades möjlighet att överklaga beslutet. Förvaltningslagen har en lucka. Med hjälp av stiftelsen Centrum för rättvisa har Kent Östergård överklagat ändå. Efter flera års processande har Kammarrätten i Jönköping nu avgjort till RISE:s fördel. Hoppet som finns kvar är att Högsta förvaltningsdomstolen tar upp fallet. 

 

undefined
Vi behöver fler som vågar och vill. Okänsliga myndigheter gör det inte lättare.

Onödigt stelbent myndighetsutövning drabbar småföretag oproportionerligt hårt. År av tidskrävande processer tar för företagaren ut sin rätt – både för människan och plånboken. Dessa har sällan marginaler nog att långvarigt anlita advokater. 

Den nuvarande regeringen har sjösatt ett antal utredningar som i bästa fall kan innebära att rätten till rättvis rättegång införs i grundlagen, att näringsfriheten stärkts och att enskilda får större möjligheter till att få sina rättegångskostnader ersatta när de vinner mot staten i förvaltningsdomstol. 
Men regeringen måste påminnas om att det finns ett stort och sorgligt mörkertal bakom de få fall som når medierna och Högsta förvaltningsdomstolen. Har näringsminister Ebba Busch (KD) koll?