Något som passar även de små

Ett omsättningsstöd till verksamheter som har drabbats hårt av coronakrisen är välkommet. Särskilt för små företag och många föreningar.

Det omfattande omsättningsstöd som regeringen, Centerpartiet och Liberalerna nu har fått på plats kommer inte rädda alla företag som har sargats av krisen. Men det kommer att göra nytta för många.

Det omfattande omsättningsstöd som regeringen, Centerpartiet och Liberalerna nu har fått på plats kommer inte rädda alla företag som har sargats av krisen. Men det kommer att göra nytta för många.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2020-05-04 05:49
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

De krispaket som tidigare har levererats som hjälp till utsatta företag med anledning av coronakrisen har fått kritik för att det mer riktats till stora företag än små. Valborgsaftonens leverans från regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har en annan träffbild. 

Det är ett stöd som ersätter en stor del av omsättningsförlusterna under de två första månaderna för de företag som har sargats av den kris som har slagit mot Sverige och stora delar av världen med brutal kraft. En mycket speciell situation öppnar för mycket ovanliga lösningar.

Efter ribban för lägsta möjliga omsättning sätts till 250 000 kronor omfattas också många mindre verksamheter och når inte bara mindre företag utan också en hel del organisationer med verksamheter och intäkter som inte riktigt har räckt till för att kvalificera sig för de tidigare stöden. Men även det lilla betyder mycket.

Ingen vinner på att en mängd företag kraschar eller slås ut av åtgärderna för att minska smittspridningen. Alla företag klarar sig inte, men fler än utan ett stöd. 

Närmare 180 000 företag kan komma att ha rätt till hjälpen. När det kommer en vändpunkt framöver är de en fördel av att många företag kan gå i gång snabbt i stället för att vara utslagna. Det är bra för företagarna, anställda och svensk ekonomi i stort. Därför är det också värt de nästan 40 miljarder som nu ska pumpas ut från staten via Skatteverket. 

De fyra partierna bakom januariavtalet har passat på att lära av våra nordiska grannländer, Danmark och Norge. Det är inte bara svenska företag som sitter i en svår sits. I länder som stängt samhället betydligt mer än Sverige är situationen ännu svårare för stora delar av näringslivet.

Fotnot: Jämfört med ursprungliga versionen av den här texten har ordet föreningar bytts ut mot organisationer. (6/5)