Nyligen drabbades Systembolaget av flera tekniska problem. På tisdagen rapporterades att företaget drabbats av distributionsproblem. Dessa kom sig av att en av monopolets största underleverantörer drabbats av en hackerattack. Upp till 25 procent av sortimentets tillgänglighet var hotad. Senare under veckan, mitt i fredagshandlingen, gick det inte att betala med kort i ett 50-tal av monopolets butiker. Orsaken är fortfarande inte känd.
Det är inte alls konstigt att företag drabbas av tillfälliga problem, men Systembolagets vecka av motgångar visar på en av de stora baksidorna med monopol. Nämligen att det innebär minimal riskspridning. Problem som annars bara hade drabbat en aktör av många blir i stället ett problem i hela landet. Helt enkelt eftersom alkoholförsäljningen i Sverige drivs av ett enda företag, med ett enda betalningssystem och med ett fåtal stora underleverantörer.
Problemet med brist på riskspridning blir särskilt påtaglig utanför de stora städerna. Monopolets butiker har ganska liten variation i storlek, vilket gör att de behöver ett någorlunda stort konsumentunderlag för att kunna drivas. I städerna finns ett stort sådant, vilket ger flera butiker. Men i många delar av landet finns det bara underlag nog i de lokala centralorterna. Det lämnar många med ett enda Systembolag inom rimligt avstånd. Skulle det få problem kan tillgängligheten för fysisk handel bli nära noll.
Många av de här problemen och riskerna vore mindre om alkoholmarknaden öppnades för fler aktörer än statens bolag. Har en försäljare betalningsproblem löses det förhoppningsvis av att en konkurrent har ett annat system. Att den lokala matbutiken kan tillhandahålla ett mindre alkoholsortiment förbättrar tillgängligheten dit monopolet inte når i dag. I de lite större orterna öppnas möjligheten för specialiserade butiker, med unika nischade utbud.
Ett avskaffat alkoholmonopol skulle också göra Sverige till ett normalare land, i alla fall jämfört med våra europeiska grannar. I hela EU är det bara Finland som har ett liknande system, och det ser ut att vara på väg ut. För i Finland har de planer på att avskaffa delar av sitt monopol. Idag har Systembolagets motsvarighet Alko monopol på all försäljning över 5,5 procent i alkoholhalt. Till sommaren höjs den gränsen till 8 procent och finska regeringen tittar på att längre fram höja den till 15 procent. Går det igenom blir Sverige det enda landet i hela EU med ett monopol på försäljning av vin och öl.
Tyvärr verkar liberaliseringar på alkoholområdet inte prioriteras alls av vår regering. Gårdsförsäljningen är fortfarande inte genomförd och det förslag som ska presenteras ser ut att bli en rejäl urvattning. Att samma regering skulle förändra monopolets ställning, en ännu större reform, är att hoppas på för mycket. Men den dag en svensk regering vill göra något borde de blicka åt Finland, som förhoppningsvis då kommer att ha gjort samma resa.