Den brittiska tankesmedjan Sandbag har nyligen släppt en intressant rapport, i samverkan med tyska Agora Energiwende. Det är den sjätte rapporten i ordningen som studerar energiproduktionen i EU. Den stora nyheten är att sol- och vindkraft producerade mer el under 2019 än vad som kom från kolkraften.
För bara fem år sedan var kolkraftens produktion dubbelt så stor som det som vind- och solkraft mäktade med. Det här är en historisk förändringsprocess. Arbetet för en mer hållbar energiproduktion stärks och fossila energikällor fasas ut.
Sol och vind stod för 569 TWh under 2019, ungefär 18 procent av EU:s elproduktion. Kolkraften levererade 469 TWh, motsvarande 15 procent. Ökningen för vindkraftens del jämfört med 2018 var 54 TWh och solkraften växte med 10 TWh, samtidigt som kolkraften minskade med 150 TWh.
En misstanke som ligger nära till hands är att den förändringen sker som en följd av att andra, mindre hållbara energikällor växer i stället. Är det inte så att utrymmet för exempelvis fossil naturgas därmed har växt? Det verkar faktiskt inte vara så. Produktionen av el från gas ökade marginellt sett till helheten.
Vindkraftens tillväxt kom främst i Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Sverige och Spanien. Holland och Spanien stod för hälften av ökningen av produktionen av solenergi.
I och med att kolkraftens andel inom EU minskade ordentligt under 2019 så gav det också positivt utslag också i form av minskade koldioxidutsläpp från sektorn. Utsläppen minskade ifjol med 12 procent, en viktig signal. Av rapporten framgår också att länder där kraften från vind och sol ökade också kunde notera att det var just kolkraften som minskade. I länder som Danmark, Storbritannien, Belgien, Österrike och Finland minskade också gasanvändningen.
Förändringarna inom EU är inte enhetliga. Det finns en geografisk faktor i detta. I västra Europa går omställningen snabbare. Östra Europa har ett starkare beroende av fossilgas. Flera stater har inte kommit igång med utfasningen av kolkraften. Det gäller Polen, Rumänien, Slovenien, Kroatien och Bulgarien. Som helhet har produktionen av kolkraft dock halverats inom EU sedan 2007.
Det går framåt. Det förnybara vinner utrymme. Priset på utsläpp stiger tack vare handeln med utsläppsrätter. De förnyelsebara energikällorna stod 2019 för drygt 34 procent av elproduktionen, medan kärnkraften stod för drygt 25 procent. Det är också värt att notera att den svenska elexporten växte med 9 TWh, i huvudsak en följd av produktionsökningar inom vattenkraft och vindkraft.