När ministern vill veta var du köpt din jacka

Inte ens en minister får ta någon annans jacka utan laglig grund och korrekt process.

Det är november och inrikesminister Mikael Damberg har på eget grepp hamnat i blåsväder om en jacka.

Det är november och inrikesminister Mikael Damberg har på eget grepp hamnat i blåsväder om en jacka.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ledare2019-11-27 06:34
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) gick på rundtur med ett par poliser i centrala Stockholm, återgav i sociala medier en situation där en dyrbar jacka beslagtogs, och debattstormen tog fart. 

Ministerns foto visade två leende poliser och en jacka, där Damberg förklarade att ”en person misstänkt för narkotikabrott (…) visade sig bära en väldigt dyr jacka som hen inte kunde bevisa inköpet på och som var värd långt mer än personens inkomster. Jacka togs i beslag!”

Det är nu inte bara att plocka kläder av folk som misstänks för något. Det finns inte krav på att gå runt med kvitton för klädinköp, för att vara säker på att få behålla plaggen i offentlig miljö. Svårigheten med ett kortfattat inlägg är att hur och vad och varför blir utlämnat till ministerns korta beskrivning. Klart att åtminstone halva advokat-Sverige – och många andra – med rätta gick i taket!

Den som är skuldsatt kan bli av med egendom, via utmätning som Kronofogden kan utföra. Den aktuella natten, berättar Expressen, tog den myndigheten hand om ”en Rolexklocka, en Mercedes, en BMW, kontanter och en guldring av olika personer”. Detta till ett sammanlagt värde på ungefär 200 000 kronor. 

Det är nyttigt att påminnas om att ingen, inte ens statens längsta armar, kan lägga beslag på annans egendom hur som helst. Det ska vara proportionerligt och ändamålsenligt. Det krävs en juridisk grund och en korrekt process. Sådant borde förstås en inrikesminister ha koll på, även när längtan att få synas faller på.