När robotarna grattar och tackar varandra

Vad finns egentligen kvar av en känsloyttring när den saknar en själ?

En AI-tjänst grattar på födelsedagen, en annan AI-tjänst tackar för gratulationen. Vad händer med den mänskliga interaktionen?

En AI-tjänst grattar på födelsedagen, en annan AI-tjänst tackar för gratulationen. Vad händer med den mänskliga interaktionen?

Foto: Adam Wrafterl/SvD/TT

Ledare2023-06-12 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Stort grattis, ta hand om dig, stort lycka till! Det här är känslouttryck som vi socialt närmast har programmerats till att säga, när vi ska uttrycka känslor över någon som fyller år, fått ett nytt jobb eller som vi tar avsked från. Trots det bär ändå känslouttrycken på en genuin känsla. En eftertänksamhet hos den som säger orden. 

Alltfler plattformar och sociala medier börjar nu autogenerera meddelanden som kan skickas iväg för att gratulera människor på deras status-uppdaterade bedrifter. Vad händer med de mellanmänskliga banden när AI tränger sig emellan? 

Hälsningar på sociala medier är inget nytt fenomen. Vid ens födelsedag brukar det strömma in gratulationer på ens profil. Facebook påminner smidigt nog ens vänner om att det är födelsedag. Då krävs ändå några steg för att framställa sin gratulation och göra en egen formulerad hälsning. I dessa fall blir Facebook eller Linkedin bara en annan plattform för att kunna uttrycka sig. Man kan vara så generell man vill eller så personlig som man förmår. Visserligen värmer sådant sällan på samma sätt som en spontan och genuin hälsning i ett personligt möte. Inte heller värmer det som gratulationen från sina mor- och farföräldrar som varken har Facebook eller Linkedin, men som ändå kommer ihåg ens födelsedag. 

Men ett grattis på nätet är ändå en personlig hälsning och en aktiv handling som någon har gjort.  I nästa steg, med de autogenererade meddelanden, försvinner också detta. Det socialt inövade beteendet ersätts av ett dataprogrammerat beteende. Kvar blir ett generiskt medkännande utan agens. 

undefined
Den nya tekniken har fört med sig otroliga fördelar. Däremot måste vi själva fundera över hur vi på bästa sätt använder all ny teknik och nya plattformar.

Att vara generellt skeptisk eller negativ till utveckling och ny teknik är sällan något sunt. Den nya tekniken har fört med sig otroliga fördelar. Däremot måste vi själva fundera över hur vi på bästa sätt använder all ny teknik och nya plattformar. I ett land som Sverige där vi ofta anses vara blyga, avskärmade och lite kyliga är det kanske inte fördelaktigt att vi får fler möjligheter att vara det, när AI kan ta över våra sociala kontakter. Slutsatsen är därför helt enkelt att det är väsentligt att vi alla funderar på hur vi värnar den personliga kontakten och den genuina medkänslan för varandra.