Välviljan är en av mänsklighetens bästa egenskaper. Det är också därför som det slår så hårt när den utnyttjas för bedrägliga kriminella ändamål.
Klickade du på länken? Aj då. Svarade du på meddelandet? Oj då. Skrev du in dina inloggningsuppgifter? Aj, aj. Inget är så effektivt som att för bedrägliga kriminella syften som att utnyttja människors bristande kunskap och erfarenhet av en gränslös kommunikationsteknisk sfär.
På nätet är de flesta av oss turister i någon mån. Vi kan inte allt om dess verktyg eller funktioner. Vi söker och prövar oss fram. Inte konstigt att kriminella gillrar lukrativa fällor. På internet har vi tillgång till gränslösa kontaktnät, att träffa nya och gamla bekanta oberoende av avstånd.
Det som SN skrev om i måndags kallas romansbedrägerier. En kontakt via nätet med någon som påstod sig vara en amerikansk militär i Afghanistan visade sig vara ett utstuderat försök att lura till sig pengar. Det är ett typexempel på hur skurkarna agerar. När det behjärtansvärda eller en spirande romantik utnyttjas skapas förstås en stark ilska, stor frustration och sorg.
Det är plågsamt att bli offer och ofta plågsamt att berätta om det.
Problemet är förstås inte något unikt för svenska förutsättningar. Polisens nationella bedrägericentrum talar om en kriminell verksamhet, strukturerad och välorganiserad. Det riktas mot sårbara sociala egenskaper som längtan efter kontakt och medkännande.
Samtidigt utgör den här formen av bedrägerier en mindre andel av helheten. Brottsförebyggande rådets statistik (Brå) visar att den stora ökningen av bedrägerianmälningar är så kallade datorbedrägerier. Dessa brott sker främst via automatiserade tekniklösningar. Exempelvis stöld av kort- eller kontouppgifter, via dataintrång, dataläckor eller mänskliga misstag.
2018 ökade antalet anmälda datorbedrägerier med 35 procent jämfört med 2017, till 135 000. Totalt anmäldes 260 000 bedrägerier. Två av tre var datorbedrägerier och det som kallas bedrägeri med hjälp av internet. I det sistnämnda ingår romansbedrägerier, men också annat kan locka människor att lämna ifrån sig uppgifter attraktiva för ekonomisk brottslighet.
I takt med att internetanvändningen ökar så växer också bedrägeribrotten. Nya metoder och möjligheter att bluffa, stjäla och luras uppstår. Nätet är ingen plats för det blåögt naiva. En hårdare hud, en sund skepsis och ett aktivt kritiskt tänkande är bra att ha.
Ekonomisk brottslighet - alltifrån kortbedrägerier till romansbedrägerier ska förstås motverkas av banker såväl som polisen och samverkande myndigheter. Sårbarheter som går bortom individuella beslut behöver möta breda skyddsåtgärder. Steg för steg kringgärdas också vår kommunikation via nätet och ekonomiska transaktioner av fler säkerhetsåtgärder och dubbelkontroller. Utvecklingen kräver att lagstiftning uppdateras och att rättsväsendets förutsättningar att ställa till svars stärks.
För att minska risken att bli lurad på nätet behöver hjärta och hjärna samverka. Det känslostyrda lurar så lätt det sunda förnuftet. Tekniska lösningar, kontrollsystem och liknande är svårt för den enskilde att ha ett fullständigt grepp om. Men var och en av oss har att inse att nätet inte är en säker hemmamiljö, fredad från allt bara för att vi har en brandvägg och ett antivirusprogram.