TV4:s Kalla fakta har avslöjat att en uppmärksammad koranbrännare, Rasmus Paludan, har eller har haft vänskapskopplingar till den ryska paramilitära Wagnergruppen. Så fungerar det i extremisternas värld. Sociala mediers kontaktnät har i vår tid blivit mingelmiljöer för konspirationsteoretiker, antidemokrater, rasister, fascister, islamister – ja, listan över extremister kan göras längre.
I de mer populära sociala medierna är det inte alltid fritt fram att säga vad som helst eller uppmuntra till vad som helst. Därför har många ytterkantsfigurer även sökt sig till mer dolda och/eller mer tillåtande sociala nätverk. Ett av dessa är det ryska Vkontakte, ett Putinregimens Facebook. Där hittade även koranbrännaren Rasmus Paludan vänner under 2010-talet. De här Wagnerfigurerna såg något att vinna på att vidga sitt kontaktnät.
Senast uppmärksammades Paludan och andra ytterkantskrafter för sitt försök att försvåra Sveriges Nato-inträde med en koranbränning utanför turkiska ambassaden. Den som äger en bok får förstås elda upp den, men det här hade ett bredare syfte än så.
Kalla fakta visar att Paludans konto på Vkontakte åtminstone fram till 2018 hade sex ryssar kopplade till Wagnergruppen i sitt kontaktnät. Wagner är den paramilitära styrka som i nuläget strider – och dör i högar – för den ryska regimens mål att förinta det ukrainska folket. Den här typen av kontakter kan vara mer eller mindre djupa, de är etablerade för tillfällig nytta, kontinuerlig eller mer långsiktig. En extremist blir lätt någon annans nyttiga idiot.
Vkontakte är en av de sfärer dit rasister och antidemokrater har sökt sig för att få hata lite mer och hetsa mot andra. Inte minst under den tid då exempelvis Twitter och Facebook verkade för att minska utrymmet för hatpropaganda. De här nätverken är ett extremisternas Tinder. Att Paludan själv tvärförnekar de kopplingar som TV4 visar, är inte heller en skräll.
Det är inte alltid de inblandade vill att relationer eller utbyten ska vara synliga.
Det är inte en slump att de pro-ryska röster som försvarar övergreppen i Ukraina är lättast att hitta i extremistmiljöer, utöver de trollkonton som rakt av rattas av främmande makt i sociala medier. Putinregimen har under lång tid backat upp och finansierat extrema grupper och partier, inte minst i den demokratiska västvärlden. Alla extremister har inte samma mål, ibland hatar de varandra, men när syftet är att så kaos och försvaga samhällsgemenskaper spelar det exakta utfallet mindre roll. Åtminstone för Moskva.
När Säpo i sin bedömning av aktiva hotbilder mot Sverige pekar ut både islamistiska krafter såväl som högerextremistiska, är det på fullgoda grunder.