Nedräkning pågår för Natomedlemskap

I början av nästa vecka kommer Sverige att officiellt göra Finland sällskap i en Natoansökan.

Marken för den finländska Nato-ansökan har beretts noga under våren, efter det ryska anfallskrigets början. Här träffar den finländske presidenten Sauli Niinistö den amerikanske presidenten Joe Biden i Washington i början av mars.

Marken för den finländska Nato-ansökan har beretts noga under våren, efter det ryska anfallskrigets början. Här träffar den finländske presidenten Sauli Niinistö den amerikanske presidenten Joe Biden i Washington i början av mars.

Foto: Patrick Semansky

Ledare2022-05-12 15:24
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Även om några besked ännu återstår är manegen krattad inför nästa vecka. Då kommer Sverige formellt att bejaka en ansökan om att bli medlem i Nato. I dag, fredag, kommer regeringen och riksdagens nya säkerhetsanalys efter det ryska anfallskriget mot Ukraina. På söndag kommer de svenska Socialdemokraterna att ge sitt svar om en medlemskapsansökan. 

Inte heller de finländska Socialdemokraterna har gett ett rakt besked än. Likväl kom på torsdagen ett gemensamt och glasklart budskap från den finländska statschefen, president Sauli Niinistö, och den finländska statsministern Sanna Marin, den socialdemokrat som leder landets flerpartiregering.

”Ett medlemskap i Nato skulle stärka Finlands säkerhet. Som medlem i Nato skulle Finland stärka hela försvarsalliansen. Finland måste utan dröjsmål ansöka om medlemskap i Nato.”

I vårt östra grannland är opinionen för medlemskap mycket tydlig. Lejonparten av de finländska riksdagspartierna är också för. Efter Rysslands överfall på det allianslösa Ukraina har den finländska positionen förändrats snabbt, flera partier har valt att bejaka Natomedlemskap, i princip alla kan se hotbilden som med den uttalade ryska expansionismen utgör – kalla det imperialism eller sovjetnostalgi, sak samma. 

Ensam är inte stark nog, inte heller Sverige och Finland gemensamt med de resurser som finns tillgängliga räcker till för att garantera den säkerhet i Norden som krävs. Ett Ryssland som uttalat vill ta över och dominera grannstater eller, som i Ukrainas fall, uttryckligen utrota nationella identiteter, är ett allvarligt hot med kärnvapenförmåga. 

Därför pågår Nato-processen i hyfsat rask takt, men enligt en noga genomtänkt ordning. Byt ut Finland mot Sverige i citatet ovan – och det budskapet stämmer lika bra för vår del.