Nu har Oxelösund lov att lära av andra

Det krävdes ett majoritetsskifte för att oxelösundarna skulle få valfrihet inom hemtjänsten. Nu gäller det att vårda den förändringen.

Fler oxelösundare ska få en hemtjänst som passar just dem. Kommunen kan lära av vad andra har gjort, både rätt och fel.

Fler oxelösundare ska få en hemtjänst som passar just dem. Kommunen kan lära av vad andra har gjort, både rätt och fel.

Foto: Kallestad, Gorm

Ledare2024-04-05 11:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

I onsdags kväll tog Oxelösunds kommunfullmäktige beslutet att ge invånarna i Oxelösund valfrihet inom hemtjänsten. I grannkommunen Nyköping har den möjligheten funnits i femton år. Det beror på ideologi, i första hand. 

I och med att Oxelösund efter valet 2022 för första gången fick en moderatledd majoritet har dörren för Lagen om valfrihetssystem öppnats. Det blir förstås eldfängda debatter i politikens rum när sådana förändringar genomförs. Saker dras till sin spets och långt därbortom. Det är varken undergång eller himmelrike. LOV blir vad man gör det till.

Rätt skött ska detta gå enkelt och smidigt. Den som vill välja en privat aktör får göra det, den vill ha kvar den kommunala hemtjänsten behöver inte göra så mycket. Nyttan med att få välja är just att hitta det som passar bäst – och att kunna välja bort något om man är missnöjd. 

I Oxelösunds kommun har valfriheten dröjt för att Socialdemokraterna har styrt ihop med Vänsterpartiet. I botten handlar det om synen på privat entreprenörskap. Om det är något som ökar möjligheterna för medborgarna att få tjänster som passar just dem, eller om det viktigaste är att hålla fast vid ett kommunalt monopol.

Äntligen! säger det nya styret, nu ökar beslutsmakten för den som får hemtjänst. Det säger också Centerpartiets Ann Abrahamsson. Vi borde ge fler rätt till hemtjänst i stället, säger Socialdemokraterna. 

"Det här är bara början. Nästa steg är ett privat äldreboende i Oxelösund", skriver kommunalrådet Dag Bergentoft (M) på Facebook. 

Ingen får skattefinansierad hemtjänst utan att kommunen har beslutat att personen har behov av det. Kraven kan variera, men måste vara lika för alla. 

Det väsentliga är att det blir en ordning som fungerar bra och säkrar kvalitet – för den som får hemtjänst, den som gör jobbet och de som betalar, alltså skattebetalarna. De tjänster som utförs måste följas upp, noga. 

Det finns alla skäl att vara uppmärksam på så kallad välfärdsbrottslighet. Det handlar om kriminella som utnyttjar offentlig finansiering för att fuska och lura regelverket. Skyddet mot detta är god koll och kontroll. Det är lika viktigt att ha en ordning där den privata hemtjänsten kan lita på att löften gäller och spelregler värnas. 

Vi har just nu ett exempel i Nyköping där den kommunala hemtjänsten subventioneras, eftersom den får gå med stora underskott år efter år. Det blir inte bra.

Valfriheten i Oxelösund införs vid årsskiftet. Fram till dess finns alla möjligheter att förfina regelverk och göra förändringen så smidig som möjligt. Se till att fler oxelösundare får en hemtjänst som passar just dem.