Nu närmar sig de mer hårdföra sparpaketen

Sörmländsk vård är i fortsatt ekonomisk kris. Miljardunderskottet talar sitt hårda språk. Nu stramar politiken åt på alla håll.

Miljardunderskottet talar sitt hårda språk. Nu stramar politiken åt på alla håll. Christoffer Öqvist (M) och Monica Johansson (S) talar samma språk.

Miljardunderskottet talar sitt hårda språk. Nu stramar politiken åt på alla håll. Christoffer Öqvist (M) och Monica Johansson (S) talar samma språk.

Foto: Tommy Kägo

Ledare2024-05-27 14:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Den ekonomiska krisen för Region Sörmland satte ett stort avtryck under fjolåret och den präglar all verksamhet i år. Ändå är det inte tillräckligt. Det måste till mycket, mycket mer. 

Beskedet som nu har lämnats från regionstyrelsen och från regiondirektören, är beskt. Det räcker inte med att alla regionens verksamheter håller sin budget. Alla enheter behöver skära mer i sina kostnader. 

Budgeten för 2024 är medvetet lagd med ett totalt underskott på 900 miljoner, bara det är anmärkningsvärt. Men underskottet tickar på ytterligare. Nu med prognosen över en miljard totalt. Regionpolitikerna måste agera. Nu kommer tydligare signaler, men de faktiska åtgärderna syns inte än.

Regiondirektören Magnus Johansson lyfter fram de beslut som en enig regionstyrelse tog i förra veckan. Notera det: åtgärderna backas både upp av minoritetsstyret och av oppositionen. Såväl regionstyrelsens ordförande Christoffer Öqvist (M) som dess andra viceordförande Monica Johansson (S) är med på vagnen. Även Lotta Back (V), vars parti är det enda som hittills har talat om skattehöjning.

I en svår kris är det viktigt att alla är med och tar ansvar. 

Vad gäller sjukvården finns skäl att uppmärksamma beslutet att det vid medicinska bedömningar – och tolkning av riktlinjer – ska göras vad som krävs men inte mer. Det är en stram ordning som kan leda till tolkningskonflikter. Vilken vård ryms inom ”vad som krävs”? Vad är "inte mer"?

Christoffer Öqvist har också signalerat att viss vård i framtiden inte kommer att utföras i Sörmland utan köpas från näraliggande regioner. Om detta kommer redan i år eller bakas in budgetarbetet för kommande år, får vi se. Det är inga småsaker.

undefined
Vad gäller sjukvården finns skäl att uppmärksamma beslutet att det vid medicinska bedömningar – och tolkning av riktlinjer – ska göras vad som krävs men inte mer.

Kravet på sänkta kostnader kommer oundvikligen att bli till personalneddragningar. Det kallas nu för bemanningsöversyn och gäller alla verksamheter – från sjukvården till kollektivtrafiken och folkhögskolorna. I detta har regionstyrelsen markerat att de medarbetare ”som inte arbetar patient- och vårdnära” ska nagelfaras extra noga. Det berör direkt de verksamheter som finns utanför sjukvården, men också sådant som i alla led är mer administrativa uppdrag. 

Att säga detta är en sak. Men att landa i faktiskt genomarbetade åtgärder är något annat. Det måste vara förändringar som gör tydlig skillnad ekonomiskt, men utan att aktivt skada de verksamheter som regionen behöver hålla hög kvalitet i. 

Något liknande ska sägas om formuleringen ”konsultstopp”. Det låter resolut, men kom ihåg att konsulter ofta används för mycket specifika uppdrag. En del kan bli betydligt dyrare att göra med egen personal. 

I mitten av juni ska regionstyrelsen få en återrapport om hur arbetet har gått vidare. Det vi kan räkna med är att det kommer ett antal åtgärder och förändringar framöver som kan vara allt annat än lätta att stå upp för. Men det är vad politikerna har beställt.