Nu vÀntar avancerad akrobatik eller extra val

Regeringen kommer att försöka undvika ett misstroende Ànda in i kaklet.

Lyckas inte regeringen krÄngla sig ur misstroendehotet i helgen fÄr vi med stor sannolikhet ett extra val i höst.

Lyckas inte regeringen krÄngla sig ur misstroendehotet i helgen fÄr vi med stor sannolikhet ett extra val i höst.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2021-06-18 21:00
Detta Àr en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets vÀrderingar.

RĂ€kna med att det lyser en flitens lampa pĂ„ samtliga riksdagskanslier och i regeringen den hĂ€r helgen. Sova kan man göra efter midsommar. 

Alla partier behöver ha en idĂ© om hur de tĂ€nker sig agera utifrĂ„n lĂ€get och vad som kan följa. Vi sĂ„g redan i torsdags hur KD-ledaren Ebba Busch viftade med ett köttben till VĂ€nsterpartiet, ”SlĂ€pp fram en borgerlig regering sĂ„ lovar vi att inte genomföra fri hyressĂ€ttning i nyproduktion". Det krĂ€vs nog mer Ă€n sĂ„ för att köpa V:s gunst för en regering som tĂ€nker luta sig mot Sverigedemokraterna, men test Ă€r test.

För Centerpartiet och Liberalerna handlar misstroendefrÄgan om framtiden för januariavtalet. Hur viktiga Àr de reformer som ÄterstÄr? Exempelvis reformeringen av Arbetsförmedlingen som behöver komma pÄ plats. Hur högt rankas hyresförÀndringsfrÄgan? Politiken Àr vÀrderings- och idéstyrd, men ingen lyckas lÄngsiktigt utan en pragmatisk förmÄga i luriga lÀgen. Att ge och ta.

För Socialdemokraterna handlar allt om att hitta en vÀg ur ett lÀge dÀr partiet slipper förnedringen av att leda den första regering som faller i en misstroendeomröstning. 1980 skilde det bara en röst nÀr regeringen Thorbjörn FÀlldin klarade en sÄdan prövning, Àven de smÄ marginalerna rÀknas i politiken...

Sverige har letts av idel minoritetsregeringar det senaste decenniet. Budgetordningen gör detta möjligt, Àven om det har blivit knepigare nÀr SD har valt att rösta pÄ andra partiers budgetförslag. En regering kan inte vara finkÀnslig.

Regeringen Stefan Löfven har hittills ocksĂ„ krĂ„nglat sig ur de situationer dĂ€r ett misstroende har framstĂ„tt som möjligt. Men för en regering som inte har en majoritet bakom sig kan manöverutrymmet till slut ta slut. 

PĂ„ torsdagens presskonferens talade statsminister Stefan Löfven om de alternativ som han ville att andra skulle se och höra: att avgĂ„ efter misstroende eller utlysa extra val. Alla riksdagspartier Ă€r nog inte lika sugna pĂ„ ett val redan i höst. För partier som dansar pĂ„ fyraprocentsspĂ€rren, som Liberalerna och Miljöpartiet, Ă€r det förenat med hög risk. Även KD kan vara i trubbel, inklĂ€mt mellan Moderaterna och SD. 

Stefan Löfven har större makt över hÀndelseutvecklingen om han utlyser extra val sjÀlv som statsminister, Àn om han avgÄr och ett extra val följer först efter fyra talmansrundor och sonderingar. Det beslutet lÀr i sÄ fall fattas i helgen, Àven om det inte behöver kommuniceras just i den stunden.

Om regeringen misslyckas med att avvĂ€rja ett misstroende under helgen, dĂ„ Ă€r ett extra val det mest sannolika. Det lĂ€r pĂ„gĂ„ en avancerad akrobatik under nĂ„gra intensiva dygn frĂ„n regeringskansliets sida och kanske inom januariavtalet – maktens vĂ€gar Ă€r mĂ„nga och korridorerna lĂ„nga. Alternativet Ă€r ett riksdagsval redan i höst, följt av ytterligare ett 2022.