Nyföretagandet växer och mår bra av goda råd

Caxton Njukis framgång är nyttig för Sörmland.

Oxelösundsföretagaren Caxton Njuki har all anledning att känna sig lite kaxig efter att ha vunnit titeln Årets mentor 2021 i global konkurrens. Hans framgång är nytta också för sörmländskt näringsliv och för arbetet vid Nyföretagarcentrum.

Oxelösundsföretagaren Caxton Njuki har all anledning att känna sig lite kaxig efter att ha vunnit titeln Årets mentor 2021 i global konkurrens. Hans framgång är nytta också för sörmländskt näringsliv och för arbetet vid Nyföretagarcentrum.

Foto: Magnus Grimstedt

Ledare2022-01-19 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

När Oxelösundsföretagaren Caxton Njuki häromkvällen vann den globala tävlingen Mentor of the Year 2021, arrangerad av Youth Business International, var det en bra dag för Sörmland och sörmländskt näringsliv. Njuki, en ofta uppmärksammad företagare och inspiratör, prisades för samarbetet med nyföretagaren Jessika Sillanpää, Nyköping, som driver Jessikasstory. Utmärkelsen är en rejäl fjäder i hatten för Nyföretagarcentrums mentorsarbete.

Livet som företagare mår bra av både kaxighet och ödmjukhet. Framgångar och prestationer är något att vara stolt över. Caxton Njuki har aldrig varit rädd för att synas, det behövs i ett samhälle som lite för lätt hamnar i ett jantelagstänkande. I det här fallet motverkas Jantes tionde bud lite extra: "Du skall inte tro att du kan lära oss något." 

Under 2021 startades totalt 78 711 företag i Sverige. Jämfört med året före är detta en ökning med drygt sju procent. Det är ett rekordår, konstaterar företaget Visma Spcs som har analyserat Bolagsverkets statistik. Den statistiken kan följas tillbaka till 1984.

De goda vindarna gäller också Sörmland. I snitt startar cirka fem nya företag om dagen (SN 10/7-2021). I Trosa kommun, exempelvis, har nyföretagandet slagit rekord två år i rad. Det är en kommun där ungefär 15 procent av den vuxna befolkningen är egenföretagare – och mer än så om vi inkluderar delägare.

I somras vittnade Urban Wallin vid Nyföretagarcentrum i Eskilstuna om ett anmärkningsvärt högt tryck av personer som vände sig dit. Verksamheten vid Nyföretagarcentrum i östra Sörmland har också haft fullt upp. Vid samma tid hade nyföretagandet växt rejält i såväl Nyköping och Oxelösund. Samtidigt hade antalet konkurser hade minskat, jämfört med föregående år. Att starta nytt är en sak, att få det nya att vara hållbart över tid är en annan.

En av faktorerna bakom Nyföretagarcentrums utveckling är att det har fått resurser från kommuner och region för att bistå nyföretagandet bland utlandsfödda. ”Var femte som startade företag år 2020 var utlandsfödd. Om vi tittar på de sju första månaderna i år, är det var tredje”, berättade verksamhetsledaren Birgit Båvner för tidningen i början av augusti. 

Alla är vi nybörjare någon gång. Lärdomar och kunskaper som kan förmedlas inom ramen för ett mentorskap är mycket värda. Det finns lägen där en andra blick, ett annat tänk eller en kritisk motfråga bidrar till att finna vägen ur en knepig situation eller undviker en verksamhetsmässig återvändsgränd.   

Företagare är ju inte enbart konkurrenter på en marknad, många gånger finns de i en kreativ och mångsidig sfär med erfarenheter som förenar. Att som företagare ta av sin tid för att bidra till att andra kan hitta sin egen växtkraft, är en vällovlig gärning, väl värd att hyllas.