Nyköping ska inte särbehandla matställen

En kommun som Nyköping ska måna om att behandla konkurrerande företag lika.

Serveringsverksamheten i Mårtens hus har livat upp närmiljön, men det är angeläget att Nyköpings kommun tar sitt ansvar för att hålla marknadsmässiga hyresvillkor.

Serveringsverksamheten i Mårtens hus har livat upp närmiljön, men det är angeläget att Nyköpings kommun tar sitt ansvar för att hålla marknadsmässiga hyresvillkor.

Foto: Olof Jonmyren

Ledare2022-01-12 06:15
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Drygt tre år efter att Nyköpings kommun har fått befogad kritik mot hyressättningen för vissa kommersiella verksamheter, har inget hänt. Trots att Fastighetsägarna har utrett frågan på kommunens önskan (SN 11/1) och att vice vd Peter Sörman där har uppmanat till mer marknadsanpassade avtal.

Det kan finnas goda skäl för att en viss verksamhet är särskilt intressant för helheten i stads- och tätortsutvecklingen. Goda ambitioner är inte fel, men det gäller ändå att agera rätt. Restaurangföretaget i Mårtens hus, exempelvis, har nischat in sig på att servera vegetarisk och vegansk mat. Etableringen har livat upp närmiljön på det sätt som också var syftet.

Det som är problemet är kommunen har tecknat ett hyresavtal som inte lever upp till det vi kan kalla marknadsmässigt pris. Nyköpings kommun är fastighetsägare – och ansvarig för situationen. Till helheten hör att kommunen har eftersträvat en publik verksamhet just där – och bekostat själva inredningen. För att bredda utbudet i centrum, runt Stora torget. Parallellt med detta har det också jobbats med mer storslagna planer för framtiden i det aktuella fastighetsområdet, en process som pandemin tyvärr satte punkt för tidigt ifjol när Svenska Kulturpärlor backade ur.

Pandemin har vänt upp och ned på många kommersiella förutsättningar. Läget är svårt för många lokala näringsidkare inom café och restaurang. 

Det förändrar dock inte grundproblematiken i det aktuella fallet. En kommun som Nyköping, som vill erbjuda ett gott företagsklimat, ska vara noga med principen om likabehandling. Därför är det märkligt att Fastighetsägarnas sammanställning och råd har lämnats utan åtgärd. Trots att kommunen faktiskt bad om detta.