Nyköpings viktigaste bygge startar igång

Detaljplanen för Nyköpings nya resecentrum har vunnit laga kraft. Det kan bli början på en ny tid för östra Sörmland.

Ledare 2 augusti 2021 21:10
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

I slutet av juli kom klartecknet för byggstarten av resecentrum (28/7). Kommunen rapporterar om att förberedande saneringsarbeten nu pågår och kort därefter kommer det riktiga byggandet ta vid, vilket väntas pågå mellan tre till fem år. Planeringen för ett nytt resecentrum har pågått sedan 2006 och det är först nu som bygget kommer att dra igång på allvar. Det är positivt för Nyköping och hela östra Sörmland.

 

Det nya resecentrumet kan bli en välbehövlig infrastruktursatsning för Nyköpings befolkning och näringsliv. Pendlingsmöjligheterna utvecklas avsevärt parallellt med att det blir enklare att resa grönare med utbyggnad för byten mellan tåg, buss, cykel och bil. Brunnsgatan breddas med fler körfält för bussar, samt bredare gång- och cykelbanor. Resecentrumet kommer även ge plats för café, handel, restauranger och annan service, samtidigt som det gamla stationshuset bevaras.

 

För Nyköping (och hela östra Sörmland) kan det nya resecentrumet leda till värdefulla effekter, både vad gäller företagsamhet, pendling och inflyttning. Kommunens fleråriga kampanj "Bo i Nyköping" kan få sig en rejäl skjuts när fler utsocknes ser hur kommunikationerna förbättras och förenklas i regionen. Nyköping, Trosa, Oxelösund och Gnesta kopplas tydligt ihop med resten av Mälardalen när det nya resecentrumet kombineras med Ostlänken. Det är en välbehövlig utveckling för östra Sörmland och en positiv sådan som tar med regionen in i framtiden.


Ämnen du kan följa