Ökade utslĂ€pp ger inga framtida segrar

Regeringen ökar Sveriges klimatpĂ„verkande utslĂ€pp – fullt medvetet.

Miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L) har det inte sÀrskilt upplyftande uppdraget att försvara en budget dÀr de fyra Tidöpartierna aktivt ökar de klimatpÄverkande utslÀppen.

Miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L) har det inte sÀrskilt upplyftande uppdraget att försvara en budget dÀr de fyra Tidöpartierna aktivt ökar de klimatpÄverkande utslÀppen.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Ledare2023-09-21 05:00
Detta Àr en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets vÀrderingar.

Den samling partier som stÄr för regeringsunderlaget har ett antal gemensamma nÀmnare. En av dessa handlar om synen pÄ klimathotet och Sveriges roll i detta: att vÄrt land inte spelar eller ska försöka spela roll. BÀst i den gröna klassen har blivit till en skÀllsord bland Tidöpartiernas fans i sociala medier. Inga av dess företrÀdare sÀger emot.

SĂ€nkt skatt Ă€r huvudnumret i den budget som finansminister Elisabeth Svantesson (M) har burit till riksdagen. För mĂ„nga hushĂ„ll med minskande vardagsmarginaler Ă€r det ocksĂ„ nĂ„got som Ă€r lĂ€tt att omfamna. Även Centerpartiet och Socialdemokraterna har bejakat nĂ€raliggande skatteförĂ€ndringar. 

Men notera att Svenskt NĂ€ringsliv förbluffas av regeringens brist pĂ„ reformer för ökad svensk tillvĂ€xt, vĂ€gen bort frĂ„n EU:s bottendivision. Det Ă€r tuffa tider, med inflationstryck, svag krona och stigande rĂ€ntekostnader. Reformer för mer av investeringar, entreprenörskap och nyanstĂ€llningar skulle betyda mycket för att bygga framtidstro. Svenskt NĂ€ringsliv letar förgĂ€ves. 

Det Ă€r dĂ€rför ocksĂ„ anmĂ€rkningsvĂ€rt att partier som Moderaterna och Liberalerna skriver under pĂ„ en budget som aktivt ökar de klimatpĂ„verkande utslĂ€ppen. MĂ„let om nettoutslĂ€pp av vĂ€xthusgaser för Ă„r 2045 kommer inte att nĂ„s. Inte heller nationella etappmĂ„l för 2030, exempelvis minskade utslĂ€pp frĂ„n transportsektorn, enligt regeringens bedömningar. 

Tidöpartierna minskar medvetet drivkrafterna för ett mer klimatsmart Sverige – och bejakar utslĂ€pp som gör att vi lĂ€r missa klimatmĂ„len. Det fossila, utslĂ€ppsstinna Ă€r pĂ„ vĂ€g ut – i hela vĂ€stvĂ€rlden. Stora delar av nĂ€ringslivet har redan fattat grejen. Det gĂ€ller Ă€ven brĂ€nslesektorn dĂ€r Tidöpartierna tycker att Sveriges utveckling av hĂ„llbara drivmedel Ă€r nĂ„got ovĂ€sentligt. Trots att biodrivmedel lĂ€r bli guld vĂ€rda – för den som har tillförlitlig och inhemsk produktion. 

Allt kommer inte att ersĂ€ttas med el. 

DĂ€r svenska företag gĂ„r i brĂ€schen för grönt, hĂ„llbart och förnyelsebart finns ett rejĂ€lt utrymme för tillvĂ€xt, med nya jobb och nya investeringar. I detta ingĂ„r Ă€ven nya sĂ€tt att framstĂ€lla gamla, mer klimatovĂ€nliga produkter – exempelvis stĂ„l och plast. Goda exempel pĂ„ sĂ„dana företag finns i vĂ„r direkta nĂ€rhet. De kan bĂ„de bli fler och göra mer. Men det krĂ€ver en regering som inte stĂ„r dĂ€r med ett blött finger i luften och tror att folk i allmĂ€nhet struntar i det hĂ€r med klimathoten, baserat pĂ„ valresultatet.  

Finansministern vet att försvaret av det fossila i svensk ekonomi Ă€r en av akilleshĂ€larna i regeringsunderlaget. Hon lovade pĂ„ presskonferensen om budgeten att Ă„terkomma med en klimathandlingsplan. Romina Pourmokhtari (L) som Ă€r miljö- och klimatminister, Ă€r sĂ€kert plĂ„gsamt medveten om lĂ€get. 

Vi behöver grönare stÀder, grönare nÀringar. Summan av Tidöpartierna talar för att det blir: för lite, för sent.