Olikheterna är piri piri för Nyköpingspolitiken

Det är nya tider nu i Nyköping. Den lokalpolitiska debatten behöver få in lite stark krydda.

Nyköpings tidigare kommunalråd Jan Carle är också författare med aforismer som specialitet. Här är en, med illustration av Martin Ehrling.

Nyköpings tidigare kommunalråd Jan Carle är också författare med aforismer som specialitet. Här är en, med illustration av Martin Ehrling.

Foto: Illustration: Martin Ehrling

Ledare2022-10-27 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Jan Carle var det senaste moderata kommunalrådet i Nyköping före Ahmad Eid, som valdes på tisdagskvällen i och med koalitionen med Socialdemokraterna. Carle ledde den styrande Nyköpingsalliansen som styrde 2006–2010, med de fyra dåvarande allianspartierna samt Miljöpartiet. 

Därefter har Moderaterna i Nyköping haft två profilerade oppositionsråd, först Ann-Marie Wigertz och därefter Anna af Sillén. Att styra är något annat än att opponera. Därför var det gott om glada miner i de moderata leden på fullmäktige. Partikamraten Jan Bonnier – tillika de folkvaldas ålderspresident – valdes till kommunfullmäktiges ordförande och ersatte därmed Mohammed Mouaid (C), som avslutade den förra mandatperioden i den rollen.

undefined
En aforism, ett tankekorn värt att ta i beaktande.

Jan Carle är inte bara ett tidigare kommunalråd, han är tidigare lagman och en författare med aforismer som specialitet. Det är visdomsord eller tankekorn som oftast kärnfullt formulerade. En sådan finns illustrerad av Martin Ehrling här intill: Politikens förfall beror inte på olikheterna utan på samstämmigheten

Det är värt att tänka på. Vi har en tid där polarisering och en stundtals gränslös samtalston präglar alltför många arenor inom det samhälleliga samtalet. Samtidigt som vi med kraft och beslutsamhet ska minimera utrymme för de krafter som ägnar sig åt hat och hot, behöver vi ha en levande politisk debatt som är skarp och respektfull. 

Det finns en nytta med viss samstämmighet, i Nyköping har det handlat om de stora dragen i utvecklingen, för en kommun som vill växa. Ett tag talades det till och med om Nyköpingspartiet, en enighet bakom stängda dörrar mellan de två huvudmotståndarna – Socialdemokraterna och Moderaterna. Nu styr de ihop. Det är ett historiskt skifte. 

Då behöver invändningarna, det opponerande samtalet bäras fram av andra.  

undefined
Kommunfullmäktiges nyvalde ordförande Jan Bonnier (M) visar för de folkvalda att tunnan är tom på röstsedlar, inför omröstningen om oppositionsråd.

Det mest laddade ärendet på den nya mandatperiodens första kommunfullmäktige var vilket parti som skulle vinna uppdraget kommunalråd i opposition, inklusive andre vice ordförande i kommunstyrelsen. Det fanns tre kandidater – Malin Karlsson (SD), Martina Hallström (C) och Helena Dahlström (V). Med SD som största parti krävdes en större flerpartikoalition för att Hallström eller Dahlström skulle vinna. Det visade sig omöjligt att få ihop. Olikheterna och oenigheterna var omfattande.

Uppdraget som oppositionsråd gick till Sverigedemokraternas Malin Karlsson efter en sluten votering. Hon fick fler röster än hennes partis tio mandat, 13 totalt, ett stöd som inkluderar Kristdemokraternas mandat. Om Centerpartiet, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna hade kunnat samsas om en kandidat, hade det gjort att båda sidor samlat 13 mandat och då hade lotten fått avgöra uppdragen. Men detta kunde inte de fyra partierna enas om. 

Malin Karlsson (SD) lovade från talarstolen att vara ett oppositionsråd ”för hela oppositionen”. Det finns utrymme för det i den arvoderade rollen, men sakpolitiskt lär det inte alls fungera så.

Carles tankekorn ovan värd att ta i beaktande. En oenig opposition kan faktiskt göra nytta. Majoriteten har 35 röster mot oppositionens 26, och vinner alla voteringar. Desto mer behöver S+M-styret möta ett mångsidigt tuggmotstånd, argument som noga prövar det som de två styrande partierna har kokat ihop. Att sitta säkert är inte samma sak som att ha det bekvämt.

Olikheterna är den krydda, likt piri piri, som har att ge sting i Nyköpingspolitiken. Sverigedemokraterna har sin position, liksom Vänsterpartiet, i ytterkant. Partierna med gröna och/eller liberala övertygelser har att göra sitt, inte bara Centerpartiet utan även Liberalerna och Miljöpartiet, i gemenskap eller var för sig. Och Kristdemokraterna har att välja väg – att söka sig närmare de två tidigare Allianskollegorna eller att likt rikspolitiken, vara fogligt stöd till Sverigedemokraterna.

Fotnot: I pappersversionen av den här ledaren hade jag räknat fel på utfallet av en koalition med C, V, MP och L. Den delen av texten är omformulerad.

undefined
Nyköpings nyvalda fullmäktige för mandatperioden 2022-2026 samlades för första gången i tisdags och valde såväl kommunstyrelse som kommunalråd och oppositionsråd.