Ska alla dra ned – eller bara nĂ„gra betydligt mer?

PÄ tisdag stÄr Region Sörmlands ekonomiska stÄlbad i fokus. Ska det beröra alla anstÀllda? Om inte, vilka ska dÄ fÄ en större börda att bÀra?

Den politiska ledningen i Region Sörmland har inte egen majoritet. Nu ska ett skarpt sparkrav tas, en neddragning för alla verksamheter med tvÄ procent av de anstÀllda.

Den politiska ledningen i Region Sörmland har inte egen majoritet. Nu ska ett skarpt sparkrav tas, en neddragning för alla verksamheter med tvÄ procent av de anstÀllda.

Foto: Olof Jonmyren

Ledare2024-09-16 11:30
Detta Àr en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets vÀrderingar.

Ingen har sagt att det Ă€r lĂ€tt att vara politiker. Det kan vara knepigt Ă€ven nĂ€r ekonomin Ă€r okej och tillvĂ€xten hyfsad. Ett vĂ€gval gör att nĂ„gon vinner, andra förlorar. Det Ă€r alltid nĂ„gon som berörs nĂ„gonstans. 

De riktigt svÄra politiska besluten handlar inte om ett uppenbart dÄligt och ett riktigt bra alternativ. Det Àr dÄ det gÀller att visa fÀrg.

Region Sörmland har haft en mandatperiod som dominerats av det mycket stora underskottet – en miljard. Pengar som inte finns mĂ„ste lĂ„nas. Budgetar som inte hĂ„ller ökar framtidens kostnader och krav pĂ„ större överskott. 

En stor skattefinansierad organisation som den sörmlÀndska vÄrden kan gÄ back rejÀlt. Fast underskottet mÄste dÄ tas igen de kommande tre Ären, enligt balanskravet. Flera Är med stora minus gör problematiken vÀrre.

Det krĂ€ver beslut som ingen helst vill ta. Det Ă€r impopulĂ€rt och jobbigt. Politisk makt kommer med kravet att ta Ă€ven svĂ„ra beslut. Den som Ă€r i opposition behöver ocksĂ„ ha en tydlig plan, antingen hĂ„lla med eller föreslĂ„ vad exakt som ska göras i stĂ€llet. 

För det Ă€r sĂ„ lĂ€tt att hĂ€vda att nĂ„gon annan ska spara, bara inte hĂ€r. Det tycker garanterat varje verksamhet. En politiker har inte den lyxen. Svaret mĂ„ste komma: Var ska pengarna hĂ€mtas? Om inte frĂ„n alla, inklusive sjukvĂ„rden, sĂ„ frĂ„n vilka? Det Ă€r ett svar som bĂ„de styret med Christoffer Öqvist (M) och oppositionen med Monica Johansson (S) behöver ge.

undefined
Svaret mÄste komma: Var ska pengarna hÀmtas? Om inte frÄn alla, inklusive sjukvÄrden, sÄ frÄn vilka?

PĂ„ tisdagen samlas regionfullmĂ€ktige i Nyköping för att ta skarpa beslut. Ett av dessa Ă€r om alla verksamheter, inklusive sjukvĂ„rden, ska minska antalet anstĂ€llda med tvĂ„ procent. Eftersom det Ă€r ett sĂ„ omfattande Ă„tagande har regionledningen valt att lĂ„ta fullmĂ€ktige, det högsta beslutande organet, ta beslutet. 

Det blir ett brĂ„k om sparkrav – som inte lĂ€r rĂ€cka.

Region Sörmland styrs av en minoritet med Moderaterna, VĂ„rd för pengarna, Kristdemokraterna och Centerpartiet. De förlorar omröstningar i fullmĂ€ktige om alla partier i oppositionen röstar emot. Det kan alltsĂ„ sluta med att tvĂ„procentskravet fĂ„r tummen ned. Men underskottet försvinner inte. ÅtgĂ€rdskravet stĂ„r kvar.

Det blir i sĂ„ fall en besvĂ€rlig förlust för styret, men nĂ„gonstans mĂ„ste kostnader Ă€ndĂ„ minskas, om inte intĂ€kterna ökar. Regeringsunderlaget – Sverigedemokraterna och regeringspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, höjer inte statsbidragen sĂ„ pass att trycket pĂ„ regionens ekonomi minskar.

Inte ens om det blir sÄ att den tvÄprocentiga neddragningen gÄr igenom, rÀcker det för att lösa helheten. SÄ svÄrt Àr det.