Ingen har sagt att det är lätt att vara politiker. Det kan vara knepigt även när ekonomin är okej och tillväxten hyfsad. Ett vägval gör att någon vinner, andra förlorar. Det är alltid någon som berörs någonstans.
De riktigt svåra politiska besluten handlar inte om ett uppenbart dåligt och ett riktigt bra alternativ. Det är då det gäller att visa färg.
Region Sörmland har haft en mandatperiod som dominerats av det mycket stora underskottet – en miljard. Pengar som inte finns måste lånas. Budgetar som inte håller ökar framtidens kostnader och krav på större överskott.
En stor skattefinansierad organisation som den sörmländska vården kan gå back rejält. Fast underskottet måste då tas igen de kommande tre åren, enligt balanskravet. Flera år med stora minus gör problematiken värre.
Det kräver beslut som ingen helst vill ta. Det är impopulärt och jobbigt. Politisk makt kommer med kravet att ta även svåra beslut. Den som är i opposition behöver också ha en tydlig plan, antingen hålla med eller föreslå vad exakt som ska göras i stället.
För det är så lätt att hävda att någon annan ska spara, bara inte här. Det tycker garanterat varje verksamhet. En politiker har inte den lyxen. Svaret måste komma: Var ska pengarna hämtas? Om inte från alla, inklusive sjukvården, så från vilka? Det är ett svar som både styret med Christoffer Öqvist (M) och oppositionen med Monica Johansson (S) behöver ge.
På tisdagen samlas regionfullmäktige i Nyköping för att ta skarpa beslut. Ett av dessa är om alla verksamheter, inklusive sjukvården, ska minska antalet anställda med två procent. Eftersom det är ett så omfattande åtagande har regionledningen valt att låta fullmäktige, det högsta beslutande organet, ta beslutet.
Det blir ett bråk om sparkrav – som inte lär räcka.
Region Sörmland styrs av en minoritet med Moderaterna, Vård för pengarna, Kristdemokraterna och Centerpartiet. De förlorar omröstningar i fullmäktige om alla partier i oppositionen röstar emot. Det kan alltså sluta med att tvåprocentskravet får tummen ned. Men underskottet försvinner inte. Åtgärdskravet står kvar.
Det blir i så fall en besvärlig förlust för styret, men någonstans måste kostnader ändå minskas, om inte intäkterna ökar. Regeringsunderlaget – Sverigedemokraterna och regeringspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, höjer inte statsbidragen så pass att trycket på regionens ekonomi minskar.
Inte ens om det blir så att den tvåprocentiga neddragningen går igenom, räcker det för att lösa helheten. Så svårt är det.