Om Finland svänger måste Sverige svänga med

Finland kan vara på väg att svänga kring Nato-medlemskap. Det blir allt svårare för svenska socialdemokrater att förklara sitt motstånd.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto och Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) samtalar under en gemensam pressträff i början av februari. Finland kan vara på väg att gå före Sverige in i Nato.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto och Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) samtalar under en gemensam pressträff i början av februari. Finland kan vara på väg att gå före Sverige in i Nato.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2022-03-07 05:42
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det tog inte lång tid innan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina hade fått tydliga effekter på den svenska Nato-opinionen. Under fredagen visade en ny mätning från Demoskop att det för första gången finns en majoritet för ett medlemskap i militäralliansen (Aftonbladet 4/3). 51 procent är nu för, och motståndet har samtidigt minskat från 37 till 27 procent sedan i januari.

Samma förändring har skett i Finland. I en undersökning 2017 svarade mindre än en femtedel att de ville se ett finskt Nato-medlemskap. Nu är 53 procent för. Och det kan komma att få mycket snabba effekter. På torsdagsmorgonen kom uppgifter om att de finländska socialdemokraterna svängt i Nato-frågan (Iltalehti 3/3). Om det stämmer finns en Nato-majoritet i den finska riksdagen. 

 

På fredagen reste Finlands president Sauli Niinistö till USA för att träffa president Joe Biden. Med tanke på läget är det fullt möjligt att han är där för att starta den finska medlemskapsprocessen. Men även om Finland skulle ligga lågt tills vidare är det socialdemokratiska skiftet i frågan en slags jordbävning som kommer att tvinga fram en het debatt även i Sverige, och särskilt inom den svenska socialdemokratin. En sådan debatt har statsminister Magdalena Andersson (S) försökt kväsa genom att göra gällande att en ändring av den säkerhetspolitiska linjen i detta läge skulle skapa större osäkerhet. Det är dock inte ett hållbart argument.

Tvärtom är det den nuvarande svenska doktrinen som skapar osäkerhet om vilken hjälp vi egentligen skulle få vid en konflikt. Vårt nära samarbete med Nato innebär att Ryssland i praktiken betraktar oss som en del av militäralliansen. Men eftersom vi inte är formella medlemmar finns det inga säkerhetsgarantier. Sverige skulle mycket väl kunna hamna i Ukrainas sits vid en konflikt. 

Flera framträdande socialdemokrater – däribland Aktuellt i Politikens chefredaktör Daniel Färm och tankesmedjan Katalys chef Daniel Suhonen – har den senaste tiden öppnat för Nato-medlemskap. Räkna med att det går ännu snabbare om de finska socialdemokraterna svänger, eller om Finland till och med går före och startar den formella processen.

 

På fredagen kom dessutom beskedet om att även Sverigedemokraterna öppnar upp för ett Nato-medlemskap (SR 4/3), och att det därmed snart kan finnas en svensk riksdagsmajoritet för. Både väljare och partier på båda sidor om Östersjön har dragit slutsatser av Rysslands anfallskrig. När ska de svenska socialdemokraterna göra det?