Om krisen kommer surrar mobilen

När storebror skickar sms så läser man.

När det är kan myndigheterna nå dig via mobilen, vad du än tycker om det.

När det är kan myndigheterna nå dig via mobilen, vad du än tycker om det.

Foto: Skärmdump

Ledare2020-12-15 05:25
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Surrade det till i din mobil också? Någon Fohm, MSB lämnade information från myndigheterna via sms? Ja, detta är en del i svensk krishantering.

Fohm är en förkortning för Folkhälsomyndigheten. MSB står för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, två verksamheter som i dessa smittskyddstider har stått i samhällsutvecklingens centrum sedan i våras. 

Själva sms:et är inte många ord för besväret att skicka sms till alla svenska mobilabonnemang – 22 miljoner sådana. Men det är på allvar, en kommunikation som ska nå ut snabbt och inte vara krånglig. Är det rimligt i detta läge? Om inte annat så bryter det ny mark.

Nu gäller skärpta nationella råd, lika för alla oavsett var vi bor, om hur vi ska bete oss för att försöka stoppa smittspridningen av covid-19. Den som vill kan läsa mer på krisinformation.se. Utöver allt det som den som läser sin lokaltidning, morgontidning eller tar del av en seriös svensk nyhetskanal får reda på. 

Det här var första gången informationskedjan användes, men sannolikt inte sista. Det gäller dock att den nyttjas med omsorg, att den inte skapar panik eller kan användas av destruktiva krafter som vill svenska samhället illa. Därför finns exempelvis ingen länk med. Ingen ska kunna klicka bort sig in i desinformationens mörka vrår eller få virus på köpet.

Det är utmärkt att vi i nödfall kan bli nådda med ett budskap. Ni vet, när nöden står för dörren struntar den i besökstider. Och varje meddelande att motståndet skall uppges är falskt. Ur detta perspektiv är medborgar-sms en nutida del av vårt gemensamma värn i krig eller kris. Men det är samtidigt en påminnelse om att friheten att vara bortom statens vakande öga är begränsad – på gott och ont.